Domaći filmovi u kinima


Krajem ovog tjedna (točnije 21. prosinca) u hrvatskim kinima počela su igrati dva nova domaća filma.

Prvi je „Kratki izlet“, redatelja Igora Bezinovića, ujedno i dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film ove godine u Puli. Bezinović je ekranizirao istoimeni roman Antuna Šoljana, smjestio ga u središnju Istru za vrijeme održavanja motovunskog festivala i dobio vrlo uspjeli debitantski film, svakako osvježavajući u kontekstu suvremene hrvatske kinematografije, koji je polučio zanimanje i izvan granica naše države.

Drugi film je „Mrtve ribe“, također ekranizacija djela hrvatskog književnika (Josip Mlakić), kojeg potpisuje afirmirani redatelj Kristijan Milić. Riječ je o domaćem majstoru žanrovskog (ratnog) filma, koji je ovdje zalutao u područje drame (postratno bosansko-hercegovačko ozračje s pripadajućim traumama), ali u tom se komornijem svijetu ipak nije najbolje snašao. Ako moramo uspoređivati ova djela različitih tema i stilova, onda prednost ipak zaslužuje Bezinović, ali na publici je da osobno provjeri.

E. L.

Leave a Reply


3 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum