Izložba Lare Jugovac u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc

Izložba „Detalj kao cjelina“ mlade pulske umjetnice Lare Jugovac bit će otvorena u petak 8. prosinca u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

plakat2 (848x1200)„Riječ je o seriji slika koje su, mada naoko različite, nastale na istom principu, slijedeći isti razvojni proces koji se odvijao od cjeline prema detalju i ponovo prema cjelini. Svaka je od njih za motiv pronašla objekt iz bliže ili dalje stvarnosti te im njihovom redefinicijom udahnula novi karakter, podvrgnuvši ih drugačijem formativnom izričaju. Uzimajući elemente iz svakodnevice nastali su posve novi oblici koji odišu vlastitom svježinom, te balansiraju negdje na granici figuracije i apstrakcije u kojoj svatko, navodeći se vlastitim afinitetima, može prevagnuti strani koju sam odabere. Ovaj bismo postupak mogli okarakterizirati kao svojevrsnu reciklažu motiva- od nečeg starog i poznatog stvara se nešto novo s natruhom onoga iz čega je proizašlo.

„Iako zasnovani na istoj ideji, radovi bi se mogli podijeliti u dvije tematske skupine. Jedna od njih istražuje međuodnose novonastalih formi i njihove kompozicijske vrijednosti koje se, ovisno o promatraču, mogu doživjeti kao asocijativna potraga za izvorištem i kontekstom ili kao posve novi motiv koji nudi neke nove kompozicijske zakonitosti. Druga skupina u svoj izričaj dodaje novi element- crninu, prazni prostor koji se svojom jednobojnom jednostavnošću suprotstavlja zamršenim strukturama obojenih polja. Crnina koja u svojoj sugestivnosti može biti jednako snažna i komunikativna kao i njezina obojena opozicija. Ona nije ovdje samo kako bi popunila prostor, već kako bi nagovijestila ono nepoznato i još neotkriveno“, navodi se u opisu izložbe.

Lara Jugovac rođena je u Puli 1990. godine, a 2008. je završila slikarski smjer u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer likovna pedagogija 2014. godine. Tijekom studija je sudjelovala na raznim umjetničkim projektima poput Dana znanosti, kazališnih radionica teatra HKD, snimanja promotivnih dokumentarističkih videa, te se bavila volonterskim radom s djecom različitih dobnih skupina. Po povratku u Pulu bavila se radom u školi, te je vodila i sudjelovala u više dječjih likovnih radionica. 2017. godine postala je članica udruge AnimatoRi- udruge za promicanje animacije, medijskog i filmskog stvaralaštva čije je sjedište u Rijeci.

Organizator izložbe je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum