„Kabinet doktora Caligarija“ Roberta Wienea na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Njemački crno-bijeli nijemi horor iz 1920. godine, „Kabinet doktora Caligarija“ (Das Cabinet des Dr. Caligari) Roberta Wienea, bit će prikazan u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 7. prosinca, u 20 sati. Večer će voditi Ivana-Nataša Turković, a ulaz u Klub PFT-a (Stiglicheva 12) je slobodan.

Cabinet-Of-Dr.-Caligari posterFilm o bolesnom hipnotizeru (Werner Krauss) koji iskorištava mjesečara (Conrad Veidt) za ubojstva je prvoklasni proizvod njemačkog ekspresionizma i prvi pravi horor u povijesti kinematografije. Priča započinje prisjećanjem mladog Francisa na niz misterioznih ubojstva koja su potresla gradić Holstenwall, dok radnju pokreće dolazak doktora Caligarija i njegove sajmišne atrakcije – mjesečara Cesara. On ima moć predviđanja budućnosti koja u tom trenutku nije nimalo bezazlena…

Ovo remek-djelo karakteriziraju fantastična i surealna atmosfera, mračni i iskrivljeni vizualni stil sa oštrim oblicima, krivim i zavijenim linijama, strukturama i krajolicima koji se naginju i uvijaju pod neobičnim kutovima, te sjenama i linijama svjetlosti naslikanim direktno na setu. Scenarij je nadahnut različitim životnim iskustvima scenarističkog dua – Hansa Janowitza i Carla Mayera – koji su bili pacifisti i izgubili povjerenje u vlast nakon vojevanja u Prvom svjetskom ratu. Oni su obradili temu brutalnog i neracionalnog autoriteta, pa Dr. Caligari predstavlja njemačku vojnu vlast, dok Cesare simbolizira čovjeka iz naroda kojega se, kao i vojnika, priprema za ubijanje. Tu je još i tema poljuljanog kontrasta između bolesti i zdravlja, subjektivne percepcije realnosti, kao i dualnosti ljudske prirode. Priča je ispričana na apstraktan način, poput bajke, i pridaje malo pažnje psihološkoj motivaciji likova, koja je snažnije naglašena u vizualnom stilu filma.

dr. caligari

„Kabinet Dr. Caligarija“ se smatra klasikom i imao je značajan utjecaj na američke filmove, osobito horore i noir filmove, a ujedno je uveo tehnike poput iznenadnog obrata i nepouzdanog naratora.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum