Kultni horor Skolimowskog


Večeras (27. prosinca) na HTV 3 prikazuje se kultni horor „Krik“ istaknutog poljskog redatelja Jerzyja Skolimowskog, veterana koji je prije dvije godine bio i počasni gost motovunskog festivala te dobitnik nagrade Maverick (tom prilikom projiciran je i ovaj film).

Skolimowski je dobar dio svojeg opusa realizirao izvan matične poljske kinematografije, a „Krik“ je jedan od njegovih najreprezentativnijih „gastarbajterskih“ filmova. Kroz priču o tajanstvenom putniku (Alan Bates) koji tvrdi da može proizvesti krik koji ubija, uz primjenu retrospekcija i snažnog vizualnog stila, redatelj nadahnuto prožima realističke i oniričke ugođaje, stvarajući film koji žanrovski graniči s dramom i hororom. „Krik“ je dobitnik Velike nagrade žirija u Cannesu 1978. godine, a mnogi ga smatraju i jednim od najboljih filmova britanske produkcije 1970-ih.

E. L.

Leave a Reply


+ 7 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum