OTVOREN 23. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

– Kao knjižarski sin i sin ovoga kraja, ja sam krvno vezan uz Pulu koju sam obožavao i u koju sam dolazio puno puta, kao i na ovaj Sajam. Pulski Sajam striktno je i dobro vezan uz knjigu, uz promocije autora i ja, kao jedan među njima, dobio sam tu čast da vas ovdje pozdravim i da otvorim ovaj Sajam, rekao je Igor Mandić na otvorenju 23. Sajma knjige u Istri održanom u dvorištu Doma hrvatskih branitelja u petak, 1. prosinca.

P1190824 (900x1200)

Direktorica Sajma Magdalena govorila je o Puli kao gradu na margini, gradu marginalaca te o Sajmu kojem se priključuju drugi i drugačiji,svi oni koje Pulajni vole primati u ovome gradu.

P1190771 (1200x900)– Zahvaljujem izdavačima, za koje govore da više ne postoje, da su pokleknuli, a vi ćete vidjeti kad uđete u ovu palaču knjige što su oni učinili. Mi promoviramo manjinski duh u svemu, pa tako i u izdavaštvu. Naravno, i naši autori koji dolaze svi su redom osobenjaci, svi su redom svoji, svi vole prostor na kojem mogu slobodno govoriti, a ovdje u Puli to doista i mogu, kazala je Vodopija. Posebno je zahvalila Grupaciji nakladnika stručne i znanstvene literature i posvetila Sajam autorima koji više nisu među živima: Predragu Matvejeviću, Slavku Goldsteinu, Voji Radoičiću i Dušanu Karpatskom.

P1190746 (900x1200)Program otvorenja vodio je pulski glumac Vedran Živolić, koji je, u skladu s ovogodišnjom glavnom temom Sajma, Intime, podsjetio na uranjanje u taj svijet, u djetinjstvo, u jezik, u dom, u neko staro ili buduće ja. Intima, rekao je, počiva na tenziji između privatnog i javnog, između potrebe za čuvanjem i želje za dijeljenjem, između odraza u ogledalu i digitalnih tragova u virtualnom svijetu, a sve to obuhvaća ovogodišnji Sajam. Živolić je publiku podsjetio i na poseban program Sajma, À propos, koji se bavi francuskom i frankofonom književnošću te regionalni program Hercegovina čita.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su i veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Corinne Meunier, izaslanica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci.

Intimističko ozračje Sajma u glazbu su pretočili pjesnik i glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel, koji su izveli pjesmu „Ruke. Ceremonija svečanog otvorenja nastavila se u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja gdje su Darko Rundek i Isabel nastavili svoj glazbeni program među knjigama i brojnom publikom

Priredio B. VINCEK
Fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 7 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum