Otvorena izložba “Ono što se ne-smije” Roberta Paulette u galeriji Poola

Izložba Roberta Paulette naziva “Ono što se ne-smije” otvorena je u petak, 15. prosinca u pulskoj galeriji Poola, a istog je dana u podne na programu bio i razgovor s umjetnikom.

„Ono što se ne-smije“ koncizna je izložba s malo radova i predstavlja presjek autorovog rada u ateljeu. Pauletta je za ovu priliku izložio dva velika platna geometrijskih apstrakcija koja su posvećena zbirci novela Itala Calvina „Le cosmicomiche“; dva portreta pokojnog oca; slikopise na temu identiteta i odnosa sa ženama te readymade u obliku zgužvane i prazne kutije cigareta American Spirit. Potonji rad bio je inspiracija autoru za sam opis izložbe:

„Nakon dužeg vremena Lovro i ja smo se našli u Berlinu, te tom prilikom popušili nekoliko kutija cigareta. Za mene su bile nove, donio ih je Lovro, zvale su se American Spirit a proizvodio ih je Santa Fe Natural Tobacco Company Inc., i bile su zaista dobre. Lovro je rekao da su te cigarete prirodne, tj. ekološke, da imaju svoju osviještenu publiku i da su u velikoj mjeri politički korektne. Složili smo se o bitnosti tih činjenica. Doista na kartonskom se licu svjetlo-tirkizne kutije ponad naziva proizvoda crvenkastim slovima isticalo Natural, i ja sam znao da to nije bez razloga. Kutiju je ukrašavala ilustracija, onako siluetna, koja je prikazivala indijanskog poglavicu kako puši dugu lulu mira. Indijanski poglavica za kojeg vjerujem, onako intuitivno, da je iz plemena Siuxx, prikazan je crnom bojom, što je pomalo neočekivano, dok je njegova perjanica bijela baš kao i lula ukrašena perom. Poglavicu  pozadinski i profilno obasjava naglašen crveni krug obrubljen zlatom, kojeg možemo doživjeti kao izlazeće sunce ili veliki zalazeći mjesec. Moon. Bilo je to što Vam pričam u ranom i toplom srpnju 2013.godine. Amra se spremala proslaviti rođendan a ja sam postavljao izložbu. Nakon ugodne večere popraćene pivom i pokojom formalnom radoznalošću, koje smo si  međusobno izmjenjivali, Amra nas je napustila, pa smo se mi nastavili družiti. Obišli smo neke lokale uz rijeku da bi je zatim u neko doba prešli. Zora nas je zatekla u strastvenoj partiji šaha dok nas je Dan budnim okom pratio. Bilo je nečega u tim cigaretama“, piše autor u pozivu na izložbu.

Robert Pauletta je rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađa u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića. 1987. godine jedan je od osnivča HDLU Pule, kasnije HDLU Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. 2003. godine, u studenom, osniva se MMC LUKA gdje radi kao umjetnički voditelj. 2007. u izdanju HDLU-Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu. 2009. postaje član HZSU –a. Posvećen je isključivo profesionalnom umjetničkom radu. 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije Poola.

Tekst i fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


1 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum