Predstavljanje projekta XII x II U Kinu Valli

Jedanaesto izdanje projekta XII x II posvećeno 65. godišnjici održavanja Pulskog filmskog festivala, predstavljeno je u petak, 15. prosinca u pulskom kinu Valli.

O projektu XII x II govorio je pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica koji je zaželio dobar vjetar u leđa 65. Pulskom filmskom festivalu koji će neosporno i ove godine donijeti najbolji presjek nacionalne produkcije. Projekt je nastao na osnovi ideje pokretača Upravnog odjela za kulturu Istarske županije s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, i hvalevrijedan je produkt sinergije raznih umjetnika. Istarska županija će se ujedno projektom služiti u svojstvu protokolarnog poklona povodom novogodišnjih blagdana čime se istarska kultura promovira i van granica Hrvatske.

Ravnateljica Pula Film Festivala i izbornica likovnog dijela izdanja za 2018. godinu Gordana Restović zahvalila je mladim umjetnicima na iskazivanju vlastite perspektive viđenje 65. Pule i njihovom nesebičnom doprinosu pri stvaranju projekta, dok je Bruno Krajcar predstavio glazbenike koji su sudjelovali u ovjekovječivanju filmske glazbe za potrebe projekta.

Likovna autorska djela: akvareli, grafike, kolaži, crteži doniraju se Muzeju suvremene umjetnosti Istre za stvaranje i obogaćivanje fundusa. Audiozapis, master CD-a, donira se Hrvatskom radiju Pula, koji emitiranjem glazbenih brojeva doprinosi popularizaciji mladih glazbenika.

Predstavljanje su popratile vokalne skupine Ad libitum (Brtonigla) i Equivoci (Pula, Buzet) te Kvartet Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile (Pula), a potom je otvorena izložba radova ovjekovječenih na ovogodišnjem kalendaru. U samom likovnom dijelu sudjelovalo je dvanaest mladih likovnjaka koji su svojim originalnim radovima čestitali rođendan jednom od najstarijih filmskih festivala na svijetu, a 12 glazbenih brojeva podsjetnik su na filmske uspješnice u kojima je glazba ostavila prepoznatljiv trag. Veći dio albuma pripremljen je i snimljen upravo Festivalu u čast, s ciljem poticanja interesa za filmsku glazbu kako kod učenika i studenata, tako i kod glazbenih entuzijasta s područja koje popularno zovemo glazbeni amaterizam.

O značaju projekta govori činjenica da je, uključujući i 2018. godinu, u projektu sudjelovalo šestotinjak glazbenika i sto pedeset likovnjaka iz Istre.

Tekst i fotografije B. VNCEK

Leave a Reply


− 9 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum