Prezentacija priručnika „ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari“ u Pazinu

Prezentacija priručnika „ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani“ bit će održana u srijedu, 20 prosinca u 14 sati u čitaonici pazinske Gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrila. Na predstavljanju će govoriti Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu IŽ, Josip Šiklić, ravnatelj škole i Noel Šuran, koordinator projekta Institucionalizacije zavičajne nastave IŽ

Osnovni cilj projekta Istarske županije pod nazivom Institucionalizacija zavičajne nastave je formiranje institucionalnog oblika očuvanja istarskog zavičajnog identiteta odnosno uvođenje zavičajne nastave i tradicijske kulture u predškolske ustanove te osnovne i srednje škole na području Istarske županije te očuvanje regionalnog bogatstva i regionalne posebnosti Istre.

U protekle tri godine radne skupine za implementaciju zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova te radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovne i srednje škole intenzivno su radile na pripremi prijedloga projekta zavičajne nastave te koordinirale proces načina implementacije zavičajnih sadržaja u školske i predškolske kurikulume.

Sukladno proceduri usvajanja pedagoških/školskih kurikuluma te godišnjih planova i programa rada predškolskih ustanova i škola s implementacijom programa zavičajnosti započelo se u pedagoškoj godini 2014./2015. u 20 predškolskih ustanova, a u pedagoškoj godini 2016./2017. u program se uključilo 22 predškolske ustanove. U školskoj godini 2015./2016. s implementacijom programa zavičajnosti se započelo u 24 osnovnih škola, a u školskoj godini 2016./2017. u program se uključilo 30 osnovnih škola.

S implementacijom programa zavičajnosti u 16 srednjih škola se započelo u školskoj godini 2016./2017.

Temeljem iskazanog interesa u pedagoškoj godini 2017./2018. program zavičajnosti bi se provodio u 19 predškolskih ustanova, a zavičajna nastava u 38 osnovnih škola i 18 srednjih škola s područja Istarske županije.

Pokazatelji uspješnosti realizacije ciljeva:

– izrađena je web stranica zavičajne nastave www.za-nas.hr, putem koje možete dobiti osnovne informacije o projektu te saznati više o novostima iz područja zavičajne nastave i obrazovanja i događanjima vezanih za djecu i omladinu. Putem web stranice možete postavljati pitanja i dati prijedloge i postati suradnik u projektu.

– 14. i 15. ožujka 2017. godine održani su sastanci radnih skupina radi usvajanja prijedloga i koordinacije završne prezentacije projekta zavičajne nastave u Rovinju, Vrsaru i Pazinu.

– 05. svibnja 2017. godine u Rovinju održana je završna prezentacija projekata predškolskih ustanova uključenih u projekt pod nazivom „Istra u očima djece- dijete u prošlosti“

-održan je stručni skup za odgajatelje predškolskih ustanova uključenih u projekt

-predstavljene su radionice tradicijskog načina života Rovinja u kojima mogu sudjelovati djeca, odgajatelji i roditelji

-28. travnja 2017. godine u Vrsaru održana je završna prezentacija projekata osnovnih škola pod nazivom „Škole u srcu zavičaja / Scuole nel centro dell’Istria“, na kojoj je svaka od ukupno 30 osnovnih škola uključenih u projekt usmeno predstavila svoj najbolji projekt.

-12. svibnja  2017. godine u Pazinu održano je  završno predstavljanje projekata svih 16 srednjih škola uključenih u projekt pod nazivom „Festival zavičajnosti“ .

-27. lipnja 2017. u Novigradu održani su sastanci radnih skupina za predškolski odgoj, osnovne škole i srednje škole. Na sastancima radnih skupina usvojeni su prijedlozi ustanova koje su se prijavile na objavljeni natječaj za sudjelovanje u projektu u pedagoškoj / školskoj godini 2017./ 2018.

Istaknuto je zadovoljstvo prijemom projekta u lokalnim zajednicama te praćenjem u medijima / GlasIstre, La voce del popolo, TV Istra, Radio Istra, portali…/.

Dogovoren je i sadržaj  instruktivnog dana koji je održan u listopadu u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Usvojeno je izvješće vezano uz izdavanje knjižice, prijedloga kurikuluma pod nazivom ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani te dogovoren je kraj rujna 2017. godinu kao rok za izradu prijedloga sadržaja „Priručnika za zavičajnu nastavu Istarske županije – Regione Istriana“.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum