Sklad turobne teme i stila

KINO: BEZ LJUBAVI, redatelja Andreja Zvjaginceva

Bez ljubavi

Unutar respektabilnog opusa ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, njegov zadnji film „Bez ljubavi“ vjerojatno je nasličniji drami „Elena“ iz 2011. godine.

U oba slučaja redatelj se bavi motivima iz nesretnog bračnog života, ali ipak postoji razlika u načinu izražavanja te nesreće. Dok napetost između postarijeg bračnog para u „Eleni“ stalno bubri ispod naizgled mirne površine, razmirice između protagonista filma „Bez ljubavi“ izražavaju se silovito i gotovo vulkanskom energijom.

Supružnici Boris (Aleksej Rozin) i Ženja (Marijana Spivak) ispunjeni su jedino gnjevom i srdžbom jedno prema drugome, imaju nove partnere i najradije bi ostavili svoje bivše živote iza sebe. Najveća smetnja u tom naumu njihov je maloljetni sin Aljoša, koji osjeća da je suvišan i zbog toga duboko pati. Jednog jutra dečak odlazi u školu i više se ne vraća kući, roditelji angažiraju policiju i dobrovoljce koji im pomažu u potrazi, ali svi pokušaji čine se uzaludnim.

Najveći dar i umijeće Zvjaginceva je u tome što uspijeva ispričati jednu univerzalnu i temeljnu ljudsku priču na iznimno učinkovit i stilski dosljedan način. Izvrsna je scenaristička ideja da se nezrele, sebične i samožive roditelje kazni nestankom zanemarivanog djeteta, ali takvu ideju gotovo „biblijske težine“ treba i dostojno razraditi, a Zvjagincev je vrlo uspješan u tome.

On ne igra redateljski na prvu loptu, tako se pod utjecajem tragedije njegovi likovi ponovno ujedine i spoznaju vlastitu glupost, nego se, baš suprotno, nastavljaju još intenzivnije sukobljavati i gristi, a njihova ionako mučna svakodnevica dovedena je do vrhunca zbog nepodnošljive grižnje savjesti. U tom smislu iznimno je učinkovita i dojmljiva sekvenca (očito predstavlja i narativni vrhunac filma) u kojoj roditelji dolaze na odjel za obdukciju identificirati leš za kojeg sumnjaju bi mogao biti njihov sin.

I naravno, Zvjagincev je i ovdje opravdao reputaciju vizualno darovitog redatelja istančanog stila, koji skladno prati turobnu priču kroz impresivno komponirane kadrove i protočnu montažu, a naročito su upečatljivi statični kadrovi kasnojesenske/zimske prirode čija hladnoća pojačava dojam emotivne pustoši glavnih likova. Među ovogodišnjom kino ponudom „Bez ljubavi“ se definitivno nalazi pri samom vrhu.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


6 + = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum