Umjetnost i ljudska prava

hrff

Sinoć (4.prosinca) je započeo 15.Human Rights Film Festival u zagrebačkom kinu Europa, projekcijom filma „Jedna čudesna žena“, čileanskog redatelja Sebastiana Lelioa koji je vješto spojio triler s LGBT problematikom.

Tijekom trajanja festivala (do 10. prosinca) može se pogledati 40-ak filmova među kojima dominiraju dokumentarci, uglavnom vrlo cijenjenih autora. Domaćoj publici naročito je poznat pokojni austrijski redatelj Michael Glawogger, koji je prije nekoliko godina tragično preminuo u Africi, a dokumentarac pod nazivom „Untitled“ dovršila je njegova stalna montažerka.

Biti će prikazan i novi dokumentarac redatelja Billa Morrisona (Dawson City – zamrznuto vrijeme), zatim Dieuda Hamadija (Mama Colonel), Wanga Binga (Gospođa Fang) i drugi vrlo zanimljivi naslovi. Što se hrvatskog dokumentarca tiče, moći ćemo pogledati dvije premijere: „Vremenske bombe“ (Goran Sergej Pristaš) i „Dobri domaćini“ (Andrej Korovljev).

Uglavnom, ovogodišnji HRFF nastavlja dobro utabanim tragovima prethodnih izdanja, koji ne zanemaruju umjetnička postignuća filmova na račun ljudskih prava. Takvim selektorskim pristupom HRFF se nametnuo kao festival koji domaćim filmofilima otkriva mnoge zanimljive autore i intrigantna djela suvremenog filma, ne podliježući didaktičnoj zamci društvenog aktivizma.

 

 

E. L

 

Leave a Reply


− 6 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum