Kino Kotač: Dokumentarni film o Slobodanu Tišmi “Maske”

Kino Kotač u Rojcu počinje sa svojim filmskim programom u srijedu 10. siječnja u 18 sati, jednim dokumentarno avangardnim filmom koji otkriva, ili bar teži da otkrije sve ličnosti koje se kriju iza imena cijenjenog novosadskog umjetnika Slobodana Tišme.

Film “Maske” (2015), srpske redateljice Brankice Drašković, prati jednog autentičnog i neukrotivog, kreativnog i neodređenog lika. Za sebe bi Slobodan Tišma rekao – kontraverzni avangardist. Baš takav je i dokumentarni film “Maske” o jednom od najznačajnijih umjetničkih imena novosadske glazbene i književne scene.

Šetnja Slobodana Tišme ulicama Novog Sada, kao po glavnoj pozornici svih zbivanja u njegovoj prozi, i susreti sa slučajnim prolaznicima i prijateljima donose priču o čovjeku koji je navlačeći različite maske prelazio iz jednog umjetničkog prostora u drugi, narušavajući stereotipe i stvarajući od osobne egzistencije estetski fenomen.

Brankica Drašković je autorica brojnih dokumentarnih filmova, televizijskih reportaža i emisija produciranih u okviru raznih domaćih i međunarodnih projekata. Za muzičke dokumentarce „Boye: Prvi pravi ženski zvuk“, „Meškarke“ i „Maske“ dobila je nekoliko nagrada na Međunarodnim festivalima dokumentarnog filma. Trenutno je zaposlena na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu gde predaje TV novinarstvo, Osnove audio-vizuelnog izražavanja i Dokumentarnu reportažu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum