Najgledaniji domaći filmovi u 2017. godini

Prije nekoliko dana HAVC je objavio zanimljive podatke o najgledanijim hrvatskim filmovima u kinima tijekom prošle godine.

Na prvom mjestu nalazi se „Uzbuna na Zelenom Vrhu“ (redateljica Čejen Černić, produkcija Kinorama), prednastavak dječjih filmova o doživljajima junaka Koka i njegove družine, koju je u hrvatskim kinima vidjelo respektabilnih 64 642 gledatelja. Na drugom mjestu nalazi se još jedna ekranizacija dječje literature, film „Anka“ redatelja Dejana Aćimovića, snimljen prema romanu „Anka Brazilijanka“ Mate Lovraka, koji je tijekom 2017. skupio malo više od 30 000 gledatelja. Na trećem mjestu je češko-slovačko-hrvatska animirana koprodukcija „Neparožderi“, koju redateljski potpisuje Galina Miklinova, a skupila je nešto više od 15 000 gledatelja.

Zanimljivo je da se broj gledatelja ovih filmova smanjuje gotovo geometrijskom progresijom (svaki sljedeći je skupio otprilike duplo manje) i da su očito najpopularniji filmovi dječje tematike, po mogućnosti snimljeni prema literarnim predlošcima. Vjerojatno bi i ove činjenice trebalo ozbiljno uzimati u obzir kada se razmišlja o tome kako privući čim više publike na domaći film.

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum