ODLIČNO IZVEDENA PRIČA O KSENOFOBIJI, TRAGEDIJI I OSVETI


Tursko-njemački redatelj Fatih Akin (rođen 1973. u Hamburgu) istaknuo se sredinom prošlog desetljeća dramom „Glavom kroz zid“, nakon toga režirao je još nekoliko filmova koji se bave problematikom asimilacije turskih doseljenika u njemačkom društvu, a na sličnom tragu mu je i odličan novi film „Iz ništavila“ (Aus dem Nichts).

Junakinja filma je Njemica (izvrsna uloga Diane Kruger nagrađena 2017. u Cannesu) u sretnom braku s Turčinom problematične prošlosti (Numan Acar), kojoj suprug i maloljetni sin poginu u bombaškom napadu. Iako istražitelji u početku misle da je napad došao iz podzemnog miljea (zbog suprugove dilerske prošlosti), ubrzo se ustanovi da su počinitelji zločina zapravo mladi neonacisti zadojeni teško objašnjivom mržnjom.

Akinov film podijeljen je na tri tematske cjeline: prva se bavi tragedijom i njezinim izravnim posljedicama na život junakinje, druga prati mukotrpan proces suđenja, a završna cjelina odvija se u Grčkoj sa šokantnim završetkom. U skladu s tim film se i žanrovski može podijeliti na tri dijela – započinje kao drama s temom terorizma, nastavlja se u napetu sudsku dramu, a završava kao iznimno dramatičan triler – ali filmska cjelina, unatoč žanrovskim razlikama, djeluje vrlo ujednačeno i skladno.

Povrh toga, Akin se vrlo učinkovito poigrava motivima Erosa i Tanatosa, budući da prevladavajuće destruktivnu atmosferu filma povremeno prekidaju metafore života (nakon dužeg vremena junakinji se vraća mjesečnica, prijateljica joj rađa dijete), što filmsku cjelinu čini još kompleksnijom. Redatelj se uz ovom filmu bavi iznimno važnim stvarima (nacionalna i rasna netrpeljivost, nošenje s velikom tragedijom, smisao osvete), ali to uopće ne radi plakatno.

Naprotiv, on prvenstveno nudi jednu odlično razrađenu žanrovsku priču, vrlo napetu i uzbudljivu, koja u pozadini nudi mnogo dublje slojeve. Akinov film je ogledni primjerak kako bi se trebalo baviti važnim problemima suvremene Europe (pa i cijelog svijeta) na inteligentan i filmski atraktivan način.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 6 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum