Otvorena izložba Archaeolim u galeriji C8

Izložba Archaeolim (Arheološka istraživanja kasnog pleistocena i ranog holocena u Limskom kanalu), otvorena je u petak, 12. siječnja, u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre. Izložba u organizaciji Arheološkog muzeja Istre u Puli, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za antropologiju iz Zagreba, te Sveučilišta u Wyomingu, prikazuje rezultate istoimenog projekta, financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, a posvećenog istraživanju najranijih razdoblja ljudskog boravka na prostoru Limskog kanala i okolice.

Na samom otvaranju brojnim prisutnima su se obratili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Zagreb Sanjin Mihelić, te glavni istraživač Ivor Janković. Publika je potom mogla razgledati panoe koji dokumentiraju tijek projekta i pronađene ostatke, ali i krenuti u virtualnu šetnju kroz Romualdovu pećinu.

Tijekom trajanja projekta (2014.- 2017.), provedena su arheološka istraživanja na četiri lokaliteta: u Romualdovoj pećini, na lokalitetu Abri Kontija 002, pećini kod Rovinjskog Sela te lokaliteta Lim 001, a proveden je i podvodni terenski pregled dijela Limskog kanala.

Pronađeni su brojni ostaci koji govore o kulturnim, a dijelom i biološkim aspektima populacija kasnog pleistocena i ranog holocena, što predstavlja važan prilog poznavanju rane prapovijesti Istre. Više o samom projektu može se vidjeti na njegovim službenim stranicama.

Tekst i fotografije B. VINCEK

One Response to “Otvorena izložba Archaeolim u galeriji C8”

  1. Пынар дж. says:
    2. prosinca 2019 u 20:50

    Mr. Mihelić is a real-world hero… In his name, a great salute to all the citizens of the universe of archaeology…

Leave a Reply


+ 9 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum