PMA ciklus: Stefan Černi aka SteppaART

Dnevni boravak Rojca nastavlja s predstavljanjem novih pulskih umjetnika kroz ciklus PMA – Pulski mladi autori. U petak 26. siječnja, u okviru ciklusa, otvara se izložba Stefana Černija aka SteppaArt s početkom u 20 sati.

Stefan Černi – SteppaART je 30 godišnji-crtač, ilustrator i grafički dizajner iz Pule koji je u kratko vrijeme postao prepoznatljiv po stilu crtanja koji uspješno spaja više tehnika ilustriranja s velikim naglaskom na detalje i slobodno izražavanje. Ilustracije pune detalja i poruka koje zapinju za oko. Reggae art, nadrealizam, biomehanika, mandale samo su neke od tematika. Kao kolekcionar i veliki obožavatelj izražavanja formom naljepnica svojim radovima prisustvuje i na domaćim i svjetskim “Sticker Art” izložbama. Sedmu godinu zaredom ilustrira i dizajnira za PulaP Reggae Station u kojemu je član kao radijski voditelj i vokalist.

U tom projektu ilustracije su vezanu uz reggae-roots tematiku glazbe, a svojim radovima stvara unikatan dizajn baziran na starim tehnikama crtanja reggae art cover izdanja posebno inspiriran 70-im, 80-im i 90-im godinama.

Svojim izražajem u Hrvatskoj na svoj način predstavlja Reggae Revival kao kulturni pokret podizanja svijesti podrijetlom s Jamajke. To je eksplozija umjetničkih izričaja s glazbom na čelu, postupno utječući na mentalitet sadašnje generacije prema pozitivnosti i kreativnosti. Surađuje i podržava lokalnu i regionalnu reggae, dub,bass scenu u obliku izrade ilustracija za plakate evenata kao što su Munchies Soundsystem, Kotač,PulaP, Reggae Station, Reggae.si te mnogim drugim.

Radove je izlagao na Fist Art festival, Arboretum Art Eco & Music Festival, Youth on Rise, Outlook i Dimensions Festivalu, Pandemonium Festival, SeaSplash Festival, ArtBeat.

Na izložbi u Dnevnom boravku SteppaART predstavlja dvije serije radova. Prva pod nazivom “No Man is an Island” inspirirana je pozitivnom porukom Reggae glazbe, a nazvana je po stihu neokrunjenog princa reggaea Dennisa Browna “Nijedan čovjek sam nije otok, svaki je čovjek dio kontinenta, dio cjeline.” U ovom ciklusu radova predstavlja na svoj način ilustrirane portrete Reggae legendi-pjevača, producenta, muzičara i inovatora koji su ostavile najveći trag na svjetsku reggae scenu. Desmond Dekker, Joe Higgs, Mikey Dread, Sugar Minott te mnoge druge ilustracije dio su ove edukativne postave. Druga serija radova predstavlja Stefana Černija kao ilustratora plakata – plakata ručno crtanih i digitalno izrađenih za lokalnu i stranu scenu, inspirirani starijim tehnikama ilustriranja samih covera kao art scenom paralelno s glazbenom.

Na otvorenju izložbe doživljaj će upotpuniti reggae glazba, koju će za vas na gramofonima birati Slaven Borovečki, selektor PulaP Reggae Stationa koji je svoj glazbeni put započeo 2005. u Rojcu.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum