Predstava „LIBERO ZOO“ Geka Tessara u Puli

Kazališna predstava „Libero zoo“, koju je Gek Tessaro osmislio za četvrto izdanje „Imaginarnog bestijarija“, kulturnog festivala udruge Damatrà iz Udina u kojem kroz društveno kazalište inspirirano dječjim slikama sudjeluju čitave zajednice, bit će predstavljena u Puli u Circolu Zajednice Talijana u srijedu, 31. Siječnja u 10.30 sati, a u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Gek Tessaro smatra se jednim od najvećih talijanskih ilustratora, a priče iz svojih knjiga predstavlja koristeći grafoskop. Na velikoj, čarobnoj podlozi koju pruža tama, oživljava slike s grafoskopa. Slike nisu unaprijed pripremljene, već ih autor izrađuje za vrijeme predstave koristeći različite tehnike: akril, kolaž, akvarel, tintu i pijesak, te tako razvija zabavnu, poetičnu scenu koja se nadograđuje do samog kraja izvedbe. Budući da koristi grafoskop, ilustrator je primoran obrnuto stvarati slike, a time i nove točke gledišta. Ponekad slika koristeći obje ruke, stvarajući posebne efekte simetrije, razvijajući osobnu, vrlo zanimljivu tehniku.

Da bi dodatno obogatio izvedbu koristi glazbu, no ne uobičajeni repertoar za djecu, već glazbu svijeta, iz raznih zemalja i na raznim jezicima, koju svi mogu razumjeti te tako naglašava važnost razlika. Sve to rezultira ogromnom knjigom koja se puni animacijama, bojama i pričama, u kojoj se susreću poezija, glazba i likovna umjetnost, ali i uključuje publika. U svojim izvedbama ovaj umjetnik kombinira jezik za djecu i odrasle, nudeći jednostavan pristup, pun prijedloga i poticanja na razmišljanje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum