Samostalna izložba Gorana Škofića u Parizu

Otvorenje samostalne izložbe Gorana Škofića u Galeriji Galerie Dix9 Hélène Lacharmoise u Parizu bit će održano u subotu 27.sječnja 2018. Za svoju prvu samostalnu izložbu u Francuskoj, Goran Škofić prezentira svoje radove u dva ciklusa. U prvom dijelu predviđena je projekcija eksperimantalnog filma „Na plaži“. Film će biti postavljen kao videoinstalacija u prostoru galerije. Na taj način postavljen, uključuje gledatelja u rad i poigrava se s percepcijom prostora u koji je smješten. „Na plaži“ je rad neuobičajen za dosadašnju praksu Gorana Škofića tijekom koje se umjetnik pojavljivao kao jedini protagonist svojih radova, figura unutar problema i apsurda svakodnevice.

U prividno jedinstvenoj sekvenci kadra, odjevene figure pojavljuju se na plaži, ulaze u more i nastavljaju hodati sve dublje i dublje, dok potpuno ne nestanu u u moru. Vrlo iznenađujuće, u posljednjoj se sceni ponovo pojavljuje prva figura koja tako odbacuje bilo kakvu ideju kolektivnog nestanka. Gledatelj se tada suočava s idejom vječnog povratka. Rad „Na plaži“ bio je već prikazan na nizu izložaba i festivala kao što su Paris Photo 2017, Bogotá Short Film Festival, CODE Copenhagen, Tabor Film Festival, Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu… Film je nagrađen GRAND PRIXom na 51. zagrebačkom salonu.

Drugi dio izložbe u Galeriji Dix9 održat će se u svibnju i lipnju 2018. i usredotočiti će se na uobičajenu umjetnikovu praksu, na njegove autoreferencijalne radove u kojima je protagonist on sām. Radi se o radovima koji su podjednako konceptualni i razigrani.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum