Slojevita satira suvremene umjetnosti i društva

KINO: KVADRAT, redatelja Rubena Östlunda

U pulskom kinu trenutno igra „Kvadrat“ (The Square), redatelja Rubena Östlunda, doduše s određenim zaostatkom u odnosu na većinu hrvatskih kina, iako je ovaj film upravo u Istri imao svoju hrvatsku premijeru (na lanjskom motovunskom festivalu).

Ruben Östlund proslavio se prije nekoliko godina filmom „Turist“, a s recentnim „Kvadratom“ osvojio je prošle godine Zlatnu palmu u Cannesu i najvažnije nagrade Europske filmske akademije (najbolji film, režija, scenarij i drugo). U čemu je tajna velikog uspjeha ovog filma?

Östlundov glavni lik je kustos muzeja suvremene umjetnosti kojemu se život preokrene nakon što ga usred bijela dana pokradu na ulici. Ubrzo pomoću računalne aplikacije otkriva zgradu u kojoj živi kradljivac njegovog mobitela i odluči poduzeti konkretne mjere koje mu poprilično zakompliciraju život.

Östlund koristi ovu jednostavnu priču da bi ukazao na anomalije suvremenog tretmana umjetnosti i medijske komunikacije u zapadnjačkom društvu. Počevši od pomodnog i blaziranog glavnog lika, koji vozi „ekološku“ Teslu i jede organsku hranu, iako mu je privatni život u potpunom rasulu, a na kraju svojim postupcima pokazuje da uopće ne vjeruje u filozofiju odnosa prema ljudima koju javno podupire kao kustos.

Östlundova vizualno rafinirana tvorevina slojevito razotkriva spregu suvremene umjetnosti, medija i više srednje klase, koja je prilično šuplja i bez nekog dubljeg smisla, dok su njezini protagonisti vrlo licemjerni i nesposobni pogledati istini u oči. Paradoksalno je da Östlund nije radio film za masovnu publiku i multiplekse, nego dobrim dijelom i za intelektualni sloj više srednje klase, upravo one na koju se u filmu ponajviše obrušava.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum