Zabavno i društveno aktualno

KINO: MON CHERI, JA SAM TI, redatelj Bruno Chiche

U francuskoj komediji „Mon cheri, ja sam ti“ (L’un dans l’autre) pratimo ljubavne probleme nekoliko tipičnih predstavnika više srednje klase, ali s neočekivanim zapletom.

Pierre (Stephane De Groodt) je uspješni poduzetnik u rutinskom braku s privlačnom stomatologinjom (Aure Atika), koji ima ljubavnu aferu s Pénélope (Louise Bourgoin), djevojkom obiteljskog prijatelja i poslovnog suradnika. Taman kad namjeravaju okončati svoju nepriličnu vezu, nakon još jednog ljubavnog odnosa, oni se pretvaraju jedno u drugo, na način da se Pierreova osobnost seli u tijelo Pénélope i obratno.

Nakon toga oboje odlaze svojim kućama i cijelo vrijeme pretvaraju se da su ono što nisu, što ispočetka uzrokuje određeni napor kod gledatelja (stalno mora mušku fizionimiju spajati sa ženskim likom i obratno), ali nakon nekog vremena prihvaća narativnu igru i čak počinje uživati u prizorima koje nudi redatelj Bruno Chiche. On se vješto poigrava mogućnostima koje nudi komedija s muško-ženskim odnosima i zamjenom identiteta i povremeno čak uspijeva biti vrlo zabavan, ali taj lepršav i nenametljiv pristup nije baš bezazlen.

Osim što uspijeva dodati zanimljive nijanse klasičnim muško-ženskim odnosima, Chiche kroz zamjenu identiteta obrađuje i danas iznimno aktualnu tematiku transrodnih osoba i njihovih problema. Vjerojatno je to i najveća prednost ove nepretenciozne komedije, da bez velikih ambicija uspijeva nešto reći o suvremenom poimanju spolova i granicama među njima.

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 9 = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum