8. Smotra rovinjske fotografije

U prostoru CVU Photo Art Gallery “Batana” u Rovinju predstavit će se žirirana kolektivna izložba fotografija članova CVU Batana i građana Rovinja i okolice, koji su se odazvali na natječaj 8. Smotra rovinjske fotografije. Izložba se otvara 3. veljače u 19 sati. Tom prilikom proglasit će se pobjednici i podijeliti prigodne nagrade, diplome i pohvale za najuspješnije fotografije.

„Što je život? Što je fotografija? Da li je život prolazan, a fotografija vječna? Može li se trajanje i kretanje života u jednom trenutku zaustaviti fotografijom? Život, bio on kratak ili dug, kvalitetan ili ne, uvijek ima svoju vrijednost, ponekad se podcjenjuje a ponekad precjenjuje. Fotografija je naše sjećanje na nešto. Najmanje što fotograf može učiniti kroz svoje djelo je da zabilježi, pokaže što je vidio, nešto lijepo ili ružno, nešto što ga je najviše pogodilo. Fotografija je uspomena, ali može biti i nešto više, jer život je prekrasan dar a fotografija je sredstvo. Fotografija istovremeno može biti sredstvo komunikacije, medij i poruka. Kvaliteta komunikacije, prijenos poruke između fotografa i publike te prije svega rezultat prilikom percepcije definira uspješnost fotografije. Vrlo jednostavno, rezultat ne smije biti ravnodušnost. Rezultat moraju biti emocije…

Na 8. smotru rovinjske fotografije pristiglo je 108 radova čime je 29 autora pokušalo uz veći ili manji uspjeh prenijeti vlastito poimanje ovogodišnje teme smotre. Prilikom žiriranja kriterij da fotografija ima “ono nešto”, da prenosi poruku i da ne bude dosadna bio je važniji od same tehničke izvedbe i pridržavanja “pravila” fotografije.

U prvoj fazi, obzirom na raspon kvalitete radova, bilo je relativno jednostavno izdvojiti 58 radova koji su zadovoljili kriterije te su to ujedno i radovi predviđeni za izložbu. Primljeni radovi, pri čemu je od svakog učesnika smotre bila zastupljena barem po jedna fotografija, prikazali su vrlo različit pristup poimanju teme ovogodišnje smotre. Prilikom žiriranja u drugoj fazi, u uži izbor ušlo je petnaestak najboljih radova. Nakon detaljne analize prema protokolu dodijeljene su 1. 2. i 3. nagrada a također je pohvaljeno i 6 radova. Treba odmah naglasiti da su učesnici vrlo uspješno interpretirali temu te je najmanje još 5-6 radova zaslužilo pohvalu“, navodi se u predgovoru kataloga izložbe kojeg potpisuje Marino Raunić.

Izvor

Leave a Reply


6 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum