Gostovanje Društvenog centra Rojc u splitskom klubu Kocka

Izložba “Razlika i moral” i predavanje o javno-civilnom partnerstvu

• Program NMG@PRAKTIKA ulazi u šestu godinu ciklusa izložbi gostovanjem Društvenog centra Rojc i izložbom naziva „Razlika i moral“. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 22. veljače, u 20 sati, u klubu Kocka, a razgovor naziva „Upravljanje javnim resursima – što nudi civilno-javno partnerstvo“ planiran je istoga dana od 18 sati u Beton kinu.

„Bilo bi suvišno uspoređivati društveni centar Rojc sa muzejom suvremene umjetnosti, znam. No u njemu danas stvara niz autora, različitih izričaja, rukopisa, metjea, različitih generacija, različitih formalnih ili neformalnih obrazovanja i samim time upravo je taj centar nukleus određenog života pulske suvremene umjetnosti. Kreacija je zasigurno “duh Rojca” koja konstantno radi na umrežavanju ukupnog kulturnog, i ne samo kulturnog, djelovanja pomoću sinergije istaknutih protagonista, a izvan obrazovne ili institucionalne vertikale te se manifestira kao pojačivač relevantne i aktualne scene, koristeći pri tome načine i kanale suvremene otvorene komunikacije. Grupna izložba „Razlika i moral” nema za koncept samo predstavljanje autora iz društvenog centra, već kako i sam naslov kaže, pokušaj predstavljanja općeg duha zgrade, kao utočišta nade koji nastoji zastupati trajni rad na djelu kao jedinu autentičnu suvremenost koja možda, lako moguće ne živi izvan mjesta poput Rojca“, navodi se u opisu izložbe.

„Koncept “nove javne kulture” već dulje je prisutan u teorijskim raspravama o kulturi, a podrazumijeva transformaciju postojećeg centraliziranog modela upravljanja javnim kulturnim resursima i ukazuje na potrebu za novim, inovativnim i demokratičnijim modelima i praksama upravljanja, programiranja, financiranja i odlučivanja. Postojeći modeli upravljanja i odlučivanja o javnim dobrima ne osiguravaju ravnopravno uključivanje građana u procese odlučivanja jer većina građana nije u mogućnosti birati ili biti birani u upravljačke strukture, a na potrebe lokalne zajednice adekvatno nije odgovoreno. Što konkretno znači uključivanje građana/ki u upravljanje javnim dobrima? Koliko je civilno-javno partnerstvo održiv model (su)upravljanja i kako će odgovoriti na potrebe lokalne zajednice? Što je sudioničko upravljanje i gdje je primjenjivo?“, navodi se u opisu razgovora „Upravljanje javnim resursima – što nudi civilno-javno partnerstvo?“.

NMG — Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog su-djelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnja-ma te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Ovo je šesta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od četrdeset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentira-nje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Izvor

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum