Otvorena izložba Snježane Bratanović u SKUC-u

Izložbom fotografija „Krzno je mrtvo“ predstavila se u subotu 17. veljače, u Srpskom kulturnom centru u Istri Snježana Bratanović, koja ovim ciklusom radova želi ukazati na problematiku ubijanja životinja radi njihova krzna i strahote kojima su one izložene za potrebe modne industrije. Nekoć je krzno bilo simbol luksuza, dok je danas prvenstveno simbol okrutnosti i bešćutnosti. Ta dva pola autorica je prikazala putem fotografskog snimanja, uglavnom u prirodi, vezanih, preplašenih i izranjavanih ženskih aktova s krznenim modnim detaljima. Njezin je cilj promijeniti stav bar jedne osobe, odnosno osvijestiti ju za patnju ovih bića.
– Za jedno krzno potrebno je 200 činčila, koje svoje tri godine prožive u izuzetno lošim uvjetima. Radim u trgovini za kućne ljubimce i ondje smo imali jednu. To je malo stvorenje od 500 grama koje je toliko puno ljubavi, želje za životom i igrom da mi je nepojmljivo to što im se čini. Godišnje zbog krzna biva ubijeno 50 milijuna životinja, među kojima su i psi i mačke. Njih se najčešće koristi za modne detalje i dodatke na torbama i jaknama. Sve one proživljavaju tihu patnju da bi na kraju bile usmrćene. Danas ima toliko umetnih materijala zbog kojih životinje ne moraju izgubiti život, kazala je dr. Svjetlana Prodanović, osvrnuvši se pritom i na situaciju u Hrvatskoj, gdje je borba protiv snažnog lobija proizvođača krzna konačno urodila plodom, pa je od ove godine zaživjela zabrana.
– Ovo je edukativna izložba koja pokušava potaknuti suosjećanje. Moda može bez krzna, ali životinje ne mogu, zaključila je Prodanović.
O izložbi su potom govorili fotograf Gianni Celija i kustos Marko Krnjajić, a prisutne je pozdravila i autorica, inače dobitnica brojnih nagrada i priznanja na domaćim i inozemnim salonima i festivalima umjetničke fotografije. Bratanović živi i stvara u Puli, i do sad je izlagala na skupnim i samostalnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani i Puli. U fokusu su joj konceptualni projekti i dokumentarne priče u kojima pokušava dati vlastitu interpretaciju svijeta i današnjice.
Izložbu u organizaciji Kluba Srba Istarske županije moguće je pogledati do 6. ožujka.
Tekst i fotografije Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


4 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum