Skladno spajanje motiva i žanrova

KINO: OBLIK VODE, redatelja Guillerma del Tora

Osebujni autorski svjetovi meksičkog redatelja Guillerma del Tora uključuju bajke, čudovišta, obilje specijalnih efekata, ali imaju i određenu intelektualnu težinu.

To je itekako uočljivo u njegovom novom filmu “Oblik vode” (The Shape of Water), u kojem pratimo život eterične nijeme čistačice (Sally Hawkins) zaposlene u strogo čuvanom vladinom laboratoriju tijekom 1960-ih. Socijalno zanemarena čistačica ubrzo uspostavlja dirljiv odnos s čudovištem koje vojska drži zatočeno u laboratoriju, a to se nimalo ne sviđa okrutnom šefu osiguranja (uobičajeno izvrsni Michael Shannon).

Što je toliko privlačno u ovom filmu koji je lani osvojio Zlatnog lava u Veneciji, trinaest ovogodišnjih nominacija za Oscare i brojne druge nagrade? Najzanimljviji u “Obliku vode” je nesputani miks različitih motiva i žanrova koje del Toro uspijeva vrlo skladno i nadahnuto sljubiti u jednu cjelinu. Njegov film sadrži elemente bajke, priče o čudovištu koje pokazuje emocije, iznimno nadahnute rekonstrukcije američke ikonografije 1960-ih, filmofilske posvete (kino u kojem se prikazuju povijesni spektakli) i brojne druge sastavnice.

Del Torova vještina je u tome da sve navedeno prožima iznimno glatko, nižući slijed plastičnih i ugođajno vrlo bogatih sekvenci. Kao redatelj vam se ne mora svjetonazorno naročito sviđati, kao što je to slučaj i s potpisnikom ovog teksta, ali ne možete mu osporiti dosljednost, nadahnuće i redateljsku vještinu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum