Bijeg od civilizacije


Tijekom proteklog vikenda prikazana su na HTV-u dva filma s Robertom Redfordom u glavnoj ulozi, između kojih postoje brojne razlike, ali i neočekivane svjetonazorne sličnosti.

U popularnom vesternu „Jeremiah Johnson“ (1972), redatelja S. Pollacka, Redford glumi istoimenog trapera, koji izmoren civilizacijom odlučuje živjeti kao samotnjak u neistraženim planinama koje nastanjuju Indijanci. Četiri desetljeća kasnije Redford u filmu „All Is Lost“ (redatelj J.C. Chandor) glumi vremešnog jedriličara čije plovilo nastrada u oluji, a nakon toga slijedi borba za spašavanje imovine i najzad golog života.

Iako ovi filmovi nisu istih žanrova (vestern i drama), radnje im se odvijaju u različitim vremenima (prošlost i suvremenost) i razlikuju se u brojnim drugim elementima, povezuje ih odnos glavnih likova prema društvu i prirodi. Jeremiaha Johnsona gledamo dok svjesno odlazi u divljinu na početku filma, dok se u „All Is Lost“ to izričito ne vidi, ali vjerojatnost da je samoća jedriličarev odabir puno je veća od vjerojatnosti da jedri sam zato jer nije mogao pronaći prikladno društvo.

Oba lika, dakle, odabiru samoću i bježe u prirodu, iako je jedriličar doslovno sam cijeli film, dok je Jeremiah Johnson dijelom okružen ljudima, ali to ne umanjuje dojam njegove izoliranosti i usamljenosti. No, njihov bijeg od društva u prirodu i divljinu neće se pokazati dobrim rješenjem. U oba slučaja oni su izloženi iznimnoj pogibelji, bilo da je riječ o razarajućim valovima, nemilosrdnim planinskim zimama ili okrutnim Indijancima, koje prije možemo smatrati dijelom prirode nego društva (budući da potpuno odstupaju od društvenih normi na koje je Johnson navikao).

Priroda se u njihovim slučajevima ne pokazuje kao romantično utočište i predah za civilizacijom izmučenu dušu, nego kao nemilosrdno i okrutno iskustvo, u konačnici gore od onoga što su proživjeli dok su bili pripadnici društva. Uglavnom, vrlo zanimljiv urednički vikend odabir iz glumačkog opusa veterana Redforda, čak i ako je u pitanju čista slučajnost.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 8 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum