Isus iz ženske perspektive

KINO: MARIJA MAGDALENA, redatelja Gartha Davisa

Uoči Uskrsa na domaćem kinorepertoaru prigodno se prikazuje britansko-američko-australski film „Marija Magdalena“, koji je iznenađujuće dobar s obzirom na povijest ovog, može se slobodno reći, žanra o Isusu Kristu.

Priča započinje u Judeji 33. godine, gdje Marija Magdalena (Rooney Mara) živi s brojnom obitelji dok njezin narod pati pod rimskim terorom. Jednog dana njihovim krajem prolazi karizmatični stranac (Joaquin Phoenix) u pratnji svojih učenika, koji ostavlja dubok dojam na Mariju i ona ga odlučuje pratiti, bez obzira na ogorčenje i protivljenje vlastite obitelji.

Australski redatelj Garth Davis (poznat po velikom hitu „Lav“) i scenaristice Helen Edmundson i Philippa Goslett odlučili su ovu „najveću priču ikad ispričanu“, da parafraziramo Georgea Stevensa, prikazati iz perspektive Marije Magdalene, što im je odličan potez. Rooney Mara također je fenomenalna u ovoj ulozi, budući da njezina eterična i krha fizička pojava zrači mudrošću i duhovnom snagom, dajući liku Marije nužnu slojevitost i dubinu.

Međutim, najveći podvig redatelja i scenaristica je interpretacija lika Isusa Krista, koji je u većini filmova ove tematike zapravo najproblematičniji. Joaquin Phoenix ostavlja dojam čovjeka umornog od stvarnog svijeta i suočenog s težinom izazova koji su pred njim, dok se uobičajene epizode u filmovima ove tematike (večera, Isusovo uhićenje, suđenje i mučenje) prikazuju samo u odsječcima, a brojni ključni trenuci uopće nisu prikazani (primjena elipsi).

Garth Davis iznevjeruje očekivanja prosječnih gledatelja i pokazuje da upravo neprikazano često ima snažniji dojam od onoga što vidimo, naročito u ovakvim slučajevima kad su nam svi detalji jako dobro poznati. Duhovna dimenzija ovog filma zapravo proizlazi iz osebujne atmosfere i fenomenalnih kadrova natopljenih prirodnim svjetlom (direktor fotografije Greig Fraser) koji prizivaju događanja izvan racionalnih okvira. „Marija Magdalena“ je odličan uskršnji film, a ujedno, kroz priču o snažnoj i samosvjesnoj junakinji, i djelo koje savršeno korespondira s duhom današnjice.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum