Konvencija o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih ekspresija: Preoblikovanje kulturnih politika – Monitoring

Novi UNESCO-ov globalni Izvještaj o preoblikovanju kulturnih politika bitan je instrument za implementaciju Konvencije o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih ekspresija iz 2005. godine. Konvencija je trenutno ratificirana od 146 različitih strana(ka) – uključujući i Europsku uniju – a služi jačanju kapaciteta za provedbu, stvaranja, produkcije i diseminacije kulturnih dobara, službi i aktivnosti.

Izvještaj služi kao dokaz implementacije Konvencije i njezinih ciljeva u 10 područja monitoringa: od digitalnog okoliša i medijskih servisa, do spola i umjetničkih sloboda. Time pratimo kako su inovativne kulturne politike implementirane na regionalnim i lokalnim levelima, kao i koji su njihovi pozitivni učinci na cijeli proces kulturnog upravljanja. Ovaj Izvještaj ukazuje i na konstantne nejednakosti i (pod)reprezentaciju žena u kulturnom sektoru. Statistike i podaci u Izvještaju ključni su u razvoju i implementaciji javnih politika koje su adaptirane sve većim potrebama kulturnog sektora.

Države u Konvenciji mogu pronaći podršku za implementaciju javne politike za razvoj jakih i dinamičkih kulturnih i kreativnih sektora industrije, a UNESCO se obvezao dalje razvijati efektivne i samoodržive javne politike u tim područjima. Put je jasan ali zahtjeva kooperaciju vlade i nevladinih aktera u četiri ključna područja: jače upravljanje za kulturu, unaprjeđenje uvjeta za mobilnost umjetnika, integriranje kulture u strategije održivog razvoja, promocija ljudskih prava i fundamentalne slobode. Ta su četiri cilja usko povezana s 2030 Agendom za održivi razvoj.

Cjeloviti službeni Izvještaj pronađite ovdje.

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum