Moglo je i bolje za oproštaj

KINO: FANTOMSKA NIT, redatelj Paul Thomas Anderson


Američki redatelj Paul Thomas Anderson i britanski glumac Daniel Day-Lewis ponovno surađuju nakon više od desetljeća, a rezultat koji se zove „Fantomska nit“ ipak je nešto manje dojmljiv od njihove ranije drame „Bit će krvi“.

Junak „Fantomske niti“ je cijenjeni krojač londonskog visokog društva 1950-ih (Day-Lewis), koji je blisko povezan s odrješitom i pragmatičnom sestrom (Lesley Manville), a njihovu obiteljsku rutinu narušava dolazak djevojke iz provincije (Vicky Krieps) s kojom krojač započinje ljubavnu i kreativnu vezu. Film je ugođajno vrlo dojmljiv, sjajno vizualno stiliziran, dok redatelj Anderson vrlo precizno oslikava londonsko visoko društvo iz sredine 20. stoljeća, iako je Amerikanac.

Najrazrađeniji lik u filmu je krojačeva sestra (Lesley Manville izvrsno glumi s minimum pokreta i grimasa), odrješita i odlučna žena koja zna da je to za nju jedini mogući modus ponašanja, iako je sklona i popuštanju kad situacija to zahtijeva. Zanimljiv je i lik djevojke koja očito ima mazohističkih sklonosti, zbog čega ne odustaje od svojih osjećaja prema ljubavniku unatoč njegovom ponašanju i najzad poseže za bizarnim metodama da bi pridobila njegovu pozornost.

Čini se da je najproblematičniji glavni lik krojača, čiji su postupci i motivacija u konačnici prilično nejasni i nedovoljno razrađeni. Očito ni Day-Lewis nije najbolje shvatio suštinu svojeg lika pa je i njegova gluma nekako nedorečena, svakako bljeđa nego u njegovim najvećim glumačkim dometima. Ako mu je to doista posljednji film, iako glumcima u takvim tvrdnjama nije za vjerovati, mogao se je, zajedno s redateljem, ipak malo više potruditi.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum