Otvoren Kontejnerov natječaj za Device_art 6.018

rok: 20.05.2018

Natječaj za nove umjetničke produkcije i sudjelovanje na ovogodišnjem izdanju festivala Device_art koji se održava u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvoren je od 27. ožujka do 20. svibnja 2018. Natječaj je namijenjen umjetnicima iz Hrvatske ili s boravištem u Hrvatskoj.

Pozivamo sve hrvatske umjetnike, znanstvenike, zaljubljenike u tehnologiju, inovatore i strastvene robotičare da se svojim idejama te započetim ili dovršenim umjetničkim radovima odazovu na poziv i sudjeluju u šestom izdanju Device_art festivala, nazvanog “Machines Are Not Alone”, koji će se održati u prosincu ove godine, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Device_art je međunarodni festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Festival preispituje uvriježene koncepte prožimanja umjetnosti, znanosti i tehnologije te kritički interpretira i kontekstualizira uvjete produkcije, recepcije i komunikacije umjetnosti naprava. Umjetnički radovi kojima se festival bavi su na razmeđi hakiranja naprava i gadget kulture, umjetnosti i produkt dizajna, a obuhvaćaju široki spektar tema i formata – od konceptualnih provokacija i inovativnih sučelja, do utilitarističkih proizvoda, igračaka i prototipova.

U 2018. godini festivalska tema usmjerena je na promišljanje naprave kao subjekta koji je ovisan i neodvojiv od svega što ga okružuje. Koncept implicira umrežene ekološke sustave koji u simbiotskom suživotu jednako održavaju i žive i nežive organizme. Pozivajući se na emocionalne mogućnosti naprava, temom se želi ukazati da one posjeduju zamjetnu razinu osjetilnog i osjećajnog potencijala, kao i da igraju neizostavnu ulogu u ljudskoj percepciji i tumačenju okoliša i ekologije.

Ideja naprava koje nas svakodnevno okružuju time je proširena na isprepletene biosfere i tehno-sociološke okoliše koji se međusobno prožimaju, i transformiraju ljudsko poimanje svijesti, znanja i slobode. Fokus umjetničkih ideja prijavljenih na ovaj natječaj stoga treba biti usmjeren na promišljanje naprava u kontekstu prirode, ekologije i kulture te kroz njihov kontinuiran i aktivan suživot sa čovjekom i društvom.

Prijava treba sadržavati: Ime i prezime/naziv skupine; e-mail adresu, telefon/mobitel; internetsku stranicu/portfolio umjetnika; kratku biografiju (max. 200 riječi); naziv projekta; kratak koncept i opis projekta (max. 300 riječi); tehnički zahtjevi projekta i postava (max. 200 riječi); informaciju radi li se o već izvedenom i izlaganom radu; skice i/ili dokumentaciju (fotografije, snimke na CD-u ili DVD-u ili link na rad); link na rad (neobavezno).

Prijedlozi se šalju putem on-line prijavnice kojoj možete pristupiti putem ovog linka ili na e-mail natjecaj@kontejner.org.

O rezultatima natječaja odabrani prijavitelji će biti obaviješteni do lipnja 2018.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum