Zbunjujuće poigravanje žanrovima

KINO: PREMA ISTINITOJ PRIČI, redatelja Romana Polanskog

Roman Polanski očito voli snimati filmove o piscima i njihovim profesionalnim izazovima.

U trileru „The Ghost Writer“ (2010) Ewan McGregor prihvaća zahtjevan posao pisanja memoara moćnog političara i pritom se uvlači u mračan zakulisni svijet intriga i zavjera koji će mu drastično ugroziti život. Junakinja novog filma „Prema istinitoj priči“ je uspješna književnica (Emmanuelle Seigner) koja na promociji svojeg romana upoznaje tajanstvenu djevojku (Eva Green), čiji smisao za humor i svjetonazor privuku njezinu pozornost.

Njihova druženja postaju sve intenzivnija, iako se došljakinja počinje previše uplitati u život književnice, a nakon određenog vremena književnica primjećuje da bi djevojčin traumatičan život (barem prema onome što je od nje čula) mogao biti zanimljiva narativna okosnica njezinog novog romana.

Polanski u prvom dijelu razvija film u smjeru psihološke drame s međusobnim nadigravanjem protagonistica, a potencijalno su zanimljive i njegove metatekstualne nakane koje su naznačene i u samom naslovu. Međutim, film u drugom dijelu skreće u smjeru horora (djelomično podsjeća na poznati „Misery“, redatelja Roba Reinera), da bi se najzad taj žanrovski smjer rasprsnuo u neodređenom završetku s metafizičkim naznakama.

Prilično neobično i zbunjujuće poigravanje žanrovima, koje ne daje jasnu sliku o tome što je autor htio postići, iako njegovo iskustvo i vještina povremeno rezultiraju dojmljivom atmosferom. Sumnjamo da će se ovog filma netko sjetiti u bliskoj budućnosti, naročito u kontekstu cjelokupnog opusa ovog velikog redatelja.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum