Berlin partner Motovun Film Festivala

Umjesto zemlje partnera, Motovun Film Festival ove godine ima za partnera grad Berlin.

„Dvadesetak filmova, tri koncerta, jedna posebna izložba, performancei i street art – to s berlinskih aleja dovodimo u uske ulice Motovuna. U sklopu popularnog festivalskog programa „zemlja partner“ predstavljamo filmove i umjetničku scenu jednog od najživljih kulturnih središta Europe i svijeta. Već više od stoljeća Berlin je magnet za ljude koji vole i stvaraju umjetnost, a posljednjih je godina u najboljoj formi. Nikada više svega, nikada življi. Mozaičnu sliku multikulturalnog Berlina također upotpunjuju i naši kreativci, redatelji, glumci, slikari, pisci, videoumjetnici, fotografi, dizajneri – jedan solidan komad hrvatske umjetničke produkcije preselio je u glavni grad Njemačke i vjerojatno najvitalniji grad Europe.

„Berlin je vječna inspiracija filmaša: godišnje se u gradu na rijeci Spree snima oko tri stotine filmova, a nekoliko stotina filmova u svojem imenu spominje Berlin. „Nebo nad Berlinom“, „Kava u Berlinu“, „Ljeto u Berlinu“, „Berlin je u Njemačkoj“, „Berlin Alexanderplatz“, „Berlin Babylon“, „Berlin Blues“, „Berlin Calling“, Berlin ovo, Berlin ono – široka je paleta dobrih berlinskih filmova, najvažniji će pronaći mjesto u  posebnom programu grada partnera koji će uključivati dvadesetak naslova – antologijskih, kultnih, priča o gradu i ljudima, njegovim umjetnicima i njegovoj glazbi.

„Grad su opjevali najvažniji glazbenici našeg doba: od rođene Berlinčanke Marlene Dietrich, preko Davida Bowiea, Loua Reeda, R.E.M-a, Nicka Cavea, Leonarda Cohena, Sex Pistolsa, do U2, Pink Floyd, The Ramones i naravno Einstürzende Neubauten – svi su oni pjevali o Berlinu, a nerijetko su u njemu (barem neki period života) živjeli. S glazbene pozornice Berlina u Motovun dolaze predstavnici vruće elektroničke klupske scene – jer znameniti su maratonski partyji proslavili grad, a imena će biti objavljena uskoro.

„U motovunskom programu predstavljamo multikulturalni Berlin, mješavinu umjetnika sa svih strana svijeta, koji izloženi međusobnim utjecajima stvaraju u okruženju koje objedinjuje jezike, svjetonazore i kulture. U tom umjetničkom melting potu duhovno je gnijezdo pronašlo i mnoštvo naših ljudi. Nije pretjerano reći da je uz Zagreb, Berlin najživlje hrvatsko umjetničko središte, jer Berlin je obećani grad (i) hrvatskih umjetnika. Predstavljajući tamošnju umjetničku scenu, posebno mjesto čuvamo za „naše“. Oni nisu u egzilu, oni nisu Gastarbeiteri, oni nisu dio neke tužne, ekonomske emigracije – oni su odabrali stvarati u okruženju isprepletenih utjecaja i svih sloboda. U Motovun ih zovemo da pokažu što su u Berlinu napravili, da nam govore o gradu i njegovim umjetnicima“, pišu organizatori.

Program se organizira u suradnji s Goethe Institut Kroatien. Cjeloviti filmski program i popis gostujućih umjetnika bit će objavljen uskoro.

Izvor

Leave a Reply


1 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum