Glazbeni performans uz nijeme filmove u DC-u Rojc

„Silent movies“

• Glazbeno-filmski performans naziva “Silent movies” bit će održan u subotu 28. travnja u 20 sati u prostoru Gradske Radionice u Društvenom centru Rojc (2.kat-lijevo), a u sklopu programa “Gradionica”. Riječ je o projektu koji predstavlja spoj projekcije nijemih filmova i nove glazbe čiji su autori dvoje pulskih glazbenih eksperimentatora Vladimir Butković i Marko Jovanović. U glazbenom-filmskom performansu istražuju kako bi skladatelji onog vremena koristili današnje pristupe glazbi, eksperimentirajući s raznim tehnikama od elektronike, akustike, DJ-inga te klasične glazbe.

Prikazivat će se sljedeći filmovi: Man Ray: „Le Retour à la raison“ (3 min, 1923.) Jedan je od prvih dadaističkih filmova. U Parizu, 1920-ih, Man Ray počeo je eksperimentirati s fotogramima (stavljanjem predmeta na fotosenzitivni papir te izlaganjem svjetlosti). U tim radovima, koje je nazvao “rayographs”, svjetlo je i predmet i medij. U „Le Retour à la raisonu“ umjetnik je proširio rayografsku tehniku – posuo je sol i papar na jedan komad filmske vrpce, spojio na drugi i dodao nizove noćnih scena sa sajmova te segment koji prikazuje mobil u plesu s vlastitom sjenom. Pri kraju filma prikazuje se Man Rayev legendarni model Alice Prin – poznata kao Kiki od Montparnasse – gola, tijela u prugama svjetlosti.

Rene Clair: „Entr’Acte“ (25 min, 1924.) Ovo avangardno remek-djelo započinje  topovskom paljbom prema publici, što je i namjera cijelog filma. Clair je želio protresti publiku, bacajući je u dezorijentirani svijet buntovne i narativne apsurdnosti.

Maya Deren and Alexander Hammid: „Meshes of the Afternoon“ (14 min, 1943.) Žena se vraća kući te zaspi. Ima živopisne snove. Kroz ponavljajuće slike i potpunu neusklađenost objektivnog prikaza vremena i prostora, njezine skrivene unutarnje želje izlaze na vidjelo.

Hans Richter: „Ghosts Before Breakfast“ (9 min, 1928.) Nijemi eksperimentalni avangardni film, smatra se jednim od prvih nadrealističkih filmova ikada napravljenih. Richterov interes za dadaizam iskazuje se izazivanjem standardne umjetnosti tog vremena stvaranjem tematike zaborava i fantazije. Originalna glazba za ovaj film uništena je za vrijeme nacizma.

Vladimir Butković od 2010. sudjeluje u radu kazališta Dr. Inat kao glumac, jedno vrijeme i kao voditelj glumačke škole. Glumom se zapravo počinje baviti još u osnovnoj školi, da bi tokom 90-tih, uz amaterski i eksperimentalni film, tome pridodao i fotografiju i to u sklopu FK “Pula” u kojem je aktivan do 2010. godine. Pored navedenog bavi se i raznim “off” projektima koji uključuju poeziju, performans, a u posljednje vrijeme sve češće i glazbu.

Marko Jovanović, magistar glazbene pedagogije, pulski je skladatelj, multimedijalni umjetnik te multi-instrumentalist. Osim rada u školi, iz njegovog dugogodišnjeg glazbenog stvaralaštva ističe se kazališna glazba za brojne predstave, vođenje glazbenih radionica te izrada glazbe za službeni video “Festival Visualia – 2014, Pula”. Djeluje u vlastitom studiju u kojemu postavlja live setove te snima, producira i obrađuje glazbu. Izdaje glazbene albume za razne izdavačke kuće (Soul shift music, Digital lab recordings, Sound lab itd.). Trenutno sudjeluje u programu Europske unije “European Music Incubator” koji je namijenjen glazbenicima u usponu, na temu “Digitalna pedagogija”.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum