Hedonizam nasuprot radikalizmu

KINO: U MOJIM GODINAMA JOŠ SKRIVAM DA PUŠIM, redateljice Rayhane Obermeyer

Francusko-grčko-alžirsku koprodukciju „U mojim godinama još skrivam da pušim“, alžirske redateljice Rayhane Obermeyer, svakako ne bi trebalo propustiti dok je još na kinorepertoaru.

Riječ je o vrlo zanimljivoj drami koja se odvija u jednoj alžirskoj kupelji za žene, koju vodi autoritativna i pravedna Fatima (odlična izraelska glumica Hiam Abbass). Tijekom jednog uobičajenog radnog dana u kupelj se sklanja trudna djevojka, koju fizički maltretira nasilni brat zbog izvanbračne trudnoće, a taj će događaj drastično utjecati na živote prisutnih žena.

Redateljica Obermeyer kreirala je cijelu galeriju ženskih likova, koji se razlikuju po godinama, političkim orijentacijama, seksualnim sklonostima, materijalnim stanjima i brojnim drugim elementima. Budući da se gotovo cijeli film odvija među ženama (osim samog završetka), to odsustvo muškaraca otvara nama nepoznatu perspektivu unutar muslimanskog patrijarhalnog društva, onu koja se dotiče ženske seksualnosti i slavljenja života.

No i ta nesputana atmosfera ženskog hedonizma ne može proći bez utjecaja vjerskog radikalizma i patrijarhalne agresije. Redateljica prikazuje arapski svijet kao mjesto u kojem se stalno sukobljava život i smrt, Eros i Tanatos, a taj opći dojam filma naglašen je i vrlo upečatljivom završnicom.

Rayhana Obermeyer svoja inteligentna zapažanja o arapskom društvu plasira u zavodljivoj i nadahnutoj režijskoj igri, iznimno vješto balansira brojnim glumačkim ansamblom, a istodobno uspijeva postići zavidnu dinamiku unatoč skučenom prostoru i kratkom vremenskom intervalu prikazanih zbivanja. Ponajviše to iznenađuje s obzirom na činjenicu da je ovaj film njezin redateljski debi. No, talent i životno iskustvo (redateljica je rođena 1964) ovdje su očito završili u sretnom spoju.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 + = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum