Izložba Narcisa Kantardžića u Galeriji Poola

„Slike bezimene“

Otvorenje izložbe Narcisa Kantardžića „Slike bezimene“ bit će održano u petak, 27. travnja u 20 sati u pulskoj Galeriji Poola.

„Snovima natopljeno i u sebe uronjeno slikarstvo Narcisa Kantardžića umalo već trideset godina izlazi iz okvira aktualnih likovnih zbivanja. Sa svojim anakroničnim, gotovo atavističkim formalnim i sadržajnim izrazom, možda nehotično, ali uspješno izbjegava svrstavanje u neku od likovnih ladica. Potpunoma u opoziciji s neidentificiranom strukturom suvremenih umjetničkih praksi, rigidnim modernizmom ili s iscrpljenim postmodernizmom i zaostalim u vremenu, on, izranjajući iz transpovijesnoga osjećaja neizbježnosti vlastite sudbine i u svakom trenutku sveprisutne fizičke prolaznosti, suprotstavlja bezvremenu, vječnu priču o arhetipskim konstantama u preobrazbi svijeta. Zaokružena u halucinantne, ponovno doživljene simbolične slojeve kolektivne memorije zapadne kulture, uzvišenost i bezgraničnost tih klasično konstruiranih prizora koji izviru iz idealističke platonske ideje o ljepoti istine i istinitosti ljepote, dobivaju plamteću auru s kojom se transcendentalno uzdižu u sfere duhovnoga doživljavanja svega što nas okružuje“, piše Marko Košan u pozivu izložbe.

Narcis Kantardžić rođen je 1958. u Derventi. S dvadeset godina upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje diplomira u klasi profesora Miroslava Čorovića. Zajedno s kolegama s likovne akademije osniva grupu “Zvono” 1982., tri godine nakon otvaranja istoimene kultne kafe-galerije. Samoorganizacijom, strastvenošću i entuzijazmom grupa budi kulturnu i umjetničku scenu u Sarajevu te postaje jedna od ključnih umjetničkih skupina osamdesetih godina 20. stoljeća u bivšoj državi Jugoslaviji. Početkom devedesetih Narcis Kantardžić seli najprije u Njemačku, a potom u Sloveniju, gdje i danas živi.

Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum