Izložba Vinke Mortigjije Anušić „Mapiranje nutrine“ u Umagu

Izložba naziva „Mapiranje nutrine“ zagrebačke slikarice i grafičarke suvremenog izričaja Vinke Mortigjije Anušić bit će otvorena u srijedu, 11. travnja u 20 sati, u izložbenom prostoru MMC galerija Grada Umaga.

Bit će izložen njezin najnoviji ciklus radova, kojeg će promovirati ovom prilikom, a u kojem na inspirativan način združuje jezik slikarskoga i crtačko-grafičkoga. Spajajući s jedne strane strogost, čistoću, jasnoću i disciplinu grafike, a s druge tankoćutnost, poetičnost, profinjenost i ekspresivnost slikarstva. Pritom introspektivno zadirući u svoju nutrinu te kroz boju, liniju i gestu otkrivajući svoje unutarnje doživljaje, svoja osjećanja, svoje misli i duhovna stanja.

„Slike Vinke Mortigjije Anušić  inspirirane su vizualnom medijskom transkripcijom njezinih grafika i kolaža u slikarstvo. Nastale su inventivnom slikarskom nadogradnjom na autoričinim grafičkim ikonografskim matricama te potom slobodnom autorskom prilagodbom – morfološkom, izričajnom i značenjskom, jednoga medija drugome. Premda oblici i znakovi koji se pojavljuju u njezinu slikarstvu velikim dijelom dolaze iz Vinkina grafičkog stvaralaštva, ona ih u slikarstvu kreativno pretvara u jedan novi likovni svijet, združujući ih na slikarski način sa spletovima linija i mrlja, s pikturalnom pastom i sa fizički opipljivim tvorevinama“, piše Višnja Slavica Gabout.

Izložba Vinke Mortigjija Anušić moći će se razgledati u prostoru MMC galerije Grada Umaga do 10. svibnja.

Izvor

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum