Mjesečni program CKPIS-a: Predavanje dr. sc. Borisa Koromana

„Endogeni drugi u hrvatskoj književnosti“

• Predavanje dr. sc. Borisa Koromana „Endogeni drugi u hrvatskoj književnosti“, bit će održano u četvrtak, 26. travnja, u 18 sati u Dvorani Slavka Zlatića pulskog sveučilišta, a u sklopu CKPIS-ovih mjesečnih programa.

U predavanju će biti riječi o predodžbi endogenog drugog u hrvatskoj književnosti 20. i 21. stoljeća. Endogeni drugi kovanica je nastala iz tradicija imagologije i postkolonijalne kritike te kulturalnih studija. Riječ je o tome da velik dio paradigmatskih i kanonskih tekstova 20. stoljeća (a situacija se nadovezuje bujanjem romaneskne produkcije u 21. stoljeću) na određen način konstruira likove drugoga, drugih, kulturalno različitih unutar vlastitog društvenog polja. Ta se predodžba endogenog drugog proizvodi nasuprot dominantnim pripovjedačima kojima se mogu pripisati značajke široko shvaćenih građanskih (pa i urbanih) identiteta.

Promjena paradigme odnosa prema gradu, a nadovezuje se na Šenoine modele građanskoga, događa se s Jankom Polićem Kamovom i Dinkom Šimunovićem, ali se s posebnim autorskim poetikama nastavlja kroz čitavo stoljeće (Kolar, Šegedin, Božić, Raos, Brešan, Smoje…). Pitanje koje pokreće predavanje je – zašto u suvremenosti postoje snažni afekti u čitanjima Ante Tomića koji dovode i do nasilja, ili u čemu je i postoji li zapravo razlika u čitanju Ive Brešana s „Predstavom Hamleta u Selu Mrduša Donja“ ili sa „Svećenikovom djecom“. Predavanje nastoji osvijetliti fenomen afektivnog odnosa prema dijelu suvremene produkcije, ali i podsjetiti kako je isti i dio kulturnih politika dominantnih političkih opcija. Kakav je pri tome učinak na tekstove, na povijest književnosti i na književno polje, pitanja su na koja će se nastojati odgovoriti.

Dr. sc. Boris Koroman, viši je asistent u CKPIS-u i na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U središtu njegova interesa su teme odnosa književnosti, umjetnosti i kulture i političko-ideoloških paradigmi. Objavio je monografiju „Suvremena hrvatska proza i tranzicija“ te više članaka iz područja književnosti, folkloristike, etnografije, novih medija i muzeologije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum