Neuspjeli desant na Titan

KINO: PROJEKT: TITAN, redatelja Lennarta Ruffa

Razni znanstvenici, inovatori, poduzetnici i ostali tehnološki gurui 21. stoljeća učestalo nam serviraju teze da ljudska vrsta mora čim prije pronaći utočište na nekom obližnjem planetu (najčešće se spominje Mars), jer ćemo ovakvim ponašanjem ubrzo dovesti Zemlju do stanja koje će biti nemoguće za život.

Mladi njemački redatelj Lennart Ruff u dugometražnom debiju „Projekt: Titan“ dovodi ovakav scenarij do krajnje točke, budući da je Zemlja pred raspadom i svjetske vlade moraju u vrlo kratkom roku naći zamjenski planet. Znanstvenici smatraju da je najpogodniji Saturnov satelit Titan, a budući da mu je atmosfera iznimno negostoljubiva za ljudsku vrstu, oni pokušavaju stvoriti ljude superiornih mogućnosti koji će biti sposobni podnijeti tamošnje surove uvjete.

Priča djelomično podsjeća na izvrsni SF film „Gattaca“ (redatelj Andrew Niccol), snimljen prije puna dva desetljeća, čija je radnja uronjena u poetsku atmosferu i dojmljivo preispituje čovjekovu beznačajnost u odnosu na veličinu svemira, prostora i vremena. Nažalost, Ruff u filmu „Projekt: Titan“ nije ni blizu takvih dosega, on jednostavno prati preobrazbu skupine dobrovoljaca u nekakve monstruozne hibride, ali gledatelju ne pruža ništa više od toga.

Čak je i motivacija tih likova vrlo labava, jer tko je toliko lud da bi stavio život na kocku u monstruoznom eksperimentu (pogotovo obiteljski čovjek poput glavnog lika) na temelju znanstvenih prognoza i televizijskih vijesti o sve češćim katastrofama. Da se barem takve katastrofe odvijaju pred očima glavnih likova, gledatelj bi to možda i progutao, ali oni žive u super uređenoj vojnoj bazi i šetaju predivnim krajolikom kao s turističkih razglednica.

Ruff očito ne shvaća da ni u SF žanru nije sve dozvoljeno. Legitimno je koristiti tehnologiju koja je nedostupna našem stupnju razvoja ili koja se čak suprotstavlja fizikalnim zakonima, ali ne mogu se zanemariti osnovni psihološki i fiziološki zakoni koji određuju ljudsku jedinku i njezin odnos prema okolini. Na kraju filma „Projekt: Titan“ gledatelju, nažalost, ne preostaje drugo nego da se zapita zbog čega je izgubio sat i pol u kinu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum