Otvorena izložba Sonje Bajramović i Marka Hajdarovića u galeriji Makina

Katarina i Monumenti – ‘‘Devastirane fatamorgane’’

• Otvorenje fotografske izložbe Sonje Bajramović i Marka Hajdarovića “Devastirane fatamorgane” održano je u petak, 6. travnja u pulskoj galeriji Makina. Fokus fotografa bio je na napuštenoj vojnoj zoni otoka Katarina i područja Monumenti te suživotu devastirane arhitekture i divlje prirode.

„Otkad živim u Puli, vojni kompleks na otoku Katarina, spojen mostom s kopnenim vojnim područjem Monumenti, jedna je od mojih omiljenih lokacija za fotografiranje. Od mog prvog susreta s prostorom, građani Pule su mi ovaj kulturno i povijesno neizmjerno značajan prostor predstavili isključivo kao devastiran, napušten i zaboravljen, gotovo mrtav. Serijom “Devastirane fatamorgane” želja mi je suprotstaviti se toj viziji umiranja prostora pokušajem dovođenja u pitanje same srži njegove funkcionalnosti (nakon nestajanja iste). Ova je serija za mene priča o rušenju materijalnih i arhitektonskih okvira postojećih zadatosti i osvajanje novih percepcijskih dimenzija. Želja mi je motivirati oko promatrača da makar i na tren izađe iz kategorija mrtvog, devastiranog, napuštenog i zaboravljenog prostora i prenijeti viziju života koji usprkos svemu i dalje buja“, piše Hajdarović u svom opisu projekta.

Sonja Bajramović u svom opisu napominje da prostor napuštenog vojnog kompleksa na otoku Katarina zajedno s kopnenim područjem Monumenti, za nju je od samih početaka bavljenja fotografijom predstavljao izazov i želju da taj zaboravljen prostor prikaže živim i dinamičnim.

„Prikazujući igru između sjena, prirodne svjetlosti i uzoraka u prirodi i svojoj okolini, želja mi je vizualizirati procese poput kretanja vjetra i svjetlosti, te analizirati formu i frakcije motiva kako bi ih prikazala u novom svjetlu. Koristeći duple ekspozicije često prikazujem pokrete svojih motiva koji me podsjećaju da promjena perspektive daje kompleksnost i ljepotu onome što inače smatramo „običnim“. Apstraktnu fotografiju doživljavam kao most između realnosti i ljudske imaginacije jer, za mene, stvari često nisu onakve kakvima se čine. Inspirirana činjenicom da je ljudska mašta i vizija nedodirljiva i gotovo uvijek neobjašnjiva, želja mi je izaći iz dvodimenzionalnih okvira fotografije unoseći u nju dubinu i pokrete koji stvaraju imaginarne pejzaže koji u promatraču potiču asocijacije, vizije i emocije na osobnoj razini“, piše Bajramović.

Izložbu „Devastirane fatamorgane“ moguće je razgledati u galeriji Makina do 29. travnja.

Priredio B. VINCEK

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


2 + = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum