Otvorenje izložbe Ljiljane Barković u Galeriji Luka

„Fragmentacije“

•Samostalna izložba Ljiljane Barković naziva „Fragmentacije“ u organizaciji HDLU-a Istre bit će otvorena u ponedjeljak, 16 travnja u 19 sati u pulskoj Galeriji Luka.

„Izložba koja je objedinjena pod nazivom Fragmentacije rezultat je višegodišnjeg istraživanja slikarske plohe kao geometriziranog i fragmentiranog likovnog polja koje se ne bavi dubinom, već slikarskom prostorom kao mrežom. Zapravo, višeslojnošću slikarskog prostora. Pod nazivom fragmentacije tu su slike koje su zapravo fragmenti misli, apstrahirane ideje o prostoru koji se pokreće kroz geometrijske likove i prostorna usmjerenja. Slika je apstrahirana i fragmentirana realizacija misli i ideja. Fenomeni fragmentarne slike kao vizije svijeta proizlaze iz utjecaja medija na slike, a isto tako i na štafelajne slike. Mediji utječu na čitav svijet gledanja. Takozvana „pikselizacija“ ekrana je utjecala na to da slika postaje simulakrum gdje nestaje jasna granica između kopije i originala. Suvremeni način gledanja je gledanje kroz medij…“, piše Barković.

Ljiljana Barković, rođena je 1980. godine u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. godine. U HDLU Rijeke je primljena 2013. godine, a u HDLU Istre 2015.godine. Bavi se umjetničkim radom na polju slikarstva i u mediju stakla. Od 2017.g. je članica umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeke. Kao umjetnička voditeljica organizira izložbe u galeriji „Cisterna“ u sklopu Zajednice Talijana Mošćeničke Drage koja funkcionira u ljetnim mjesecima. Galerija djeluje od 2014. godine. U ožujku 2015. godine je primljena na mjesto asistenta-vanjskog suradnika na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od tada kao vanjska suradnica radi na kolegijima na slikarskoj katedri (kolegij Slikarstvo), i na kolegiju Staklo (kod izv. prof. Antona Vrlića). Na APU Rijeka sudjeluje kao suradnica na više radionica i projekata za studente. Živi i radi u Mošćeničkoj Dragi.

Izložba koja ostaje otvorena do 30. travnja realizirana je sredstvima i uz potporu Grada Pule i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum