Pero Kvesić i „Dum spiro spero“ na otvaranju ovogodišnjeg izdanja KineDoka u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Gostovanjem Pere Kvesića i projekcijom njegovog filma „Dum spiro spero“ u petak, 13. travnja u 20 sati, započinje ovogodišnje izdanje KineDok ciklusa u Dnevnom boravku Rojca.

„Dum spiro spero“ latinska je uzrečica koja znači dok dišem, nadam se. I danas je to geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha, doslovno i metaforički. Ispreplićući svakodnevne sadržaje, ljubav prema knjigama i razmišljanja o smrti, Kvesić priča o gubljenju životnih snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Zamijenivši tipkovnicu kamerom, autor oslikava dokumentaristički vizualni esej i upoznaje nas sa svijetom od kojeg se oprašta uživajući u svakom trenutku.

„Usprkos ljubavi od najranijih dana, sva iskustva bavljenja filmom završila su razočaranjima. Napokon sam dočekao da razvoj tehnologije omogući da sam snimim sve što sam želio prikazati te da mi producent ponudi slobodu da u potpunosti nadzirem sve elemente konačnog produkta. Svaka priča ili poruka imaju medij koji im najviše pogoduje. Crtao sam ilustracije, slikao slike, radio stripove, skladao pjesme, izrađivao fotografije i objavljivao literarne radove, od kratkih pjesama do dugih romana… Sad mi je postala dostupna i građa koja se najbolje može izložiti filmskim sredstvima“, kaže autor.

Projekcija filma dogodit će se u petak 13. travnja s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca. Nakon projekcije slijedi razgovor s Perom Kvesićem kojeg moderira Boris Vincek.

Pero Kvesić rođen je 1950. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Godine 1977. pokrenuo je omladinski list Polet  i bio je njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pitanja, a godine 1984. pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum. Objavio je mnogo proznih djela, nekoliko zbirki pjesama i nekoliko romana za djecu i slikovnica. Godine 1987. pod mentorstvom Dušana Vukotića pripremio je seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova serije crtanih filmova „Mali leteći medvjedići“. Napisao je scenarije za nekoliko televizijskih drama, dokumentarnih emisija i filmova. Surađivao je na scenariju filma „Samo jednom se ljubi“ redatelja Rajka Grlića. Od 2006. godine piše blog „Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu“.

Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


4 + = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum