Plesna predstava „ONA / HER“ u porečkom kazalištu i Alžiru

Dvojna izvedba na dva kontinenta

Istovremeno na dva kontinenta, u Alžiru i Poreču, vrhunski plesni umjetnici Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić, osnivači MASA Dance Companyja, izvest će u nedjelju, 29. travnja u 20 sati plesni solo „Ona / Her“. Od prvih plesnih koraka u pulskom studiju Zaro do međunarodnih priznanja ovaj plesni par zajedno pleše već trideset godina. Posebna izvedba povodom Svjetskog dana plesa, kada će Ognjen Vučinić iznimno otplesati „Nju“, održat će se u porečkom kazalištu.

Predstavu autorski i koreografski, uz Žaka Valentu, potpisuje i izvodi Aleksandra Mišić. I dok će autorica solo u suradnji s Ministarstvom kulture predstaviti na Međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru, Ognjen Vučinić izvest će isto za porečku publiku. Riječ je o nesvakidašnjoj prilici, u kojoj onaj koji autoricu plesački najbolje poznaje, interpretira „Njezino“. Dodamo li da se plesni par 2014. upravo iz Alžira vratio s Grand Prixom za predstavu „Ti“, dojmljiva izvedba postaje tako još složenija, još intimnija, još značajnija.

Predstava „Ona / Her“ osvrće se na često kompleksnu simbiozu života i umjetničkog djelovanja te ponekad čak i pomalo voajerski i intimistički propitkuje stavove autora, njihova uvjerenja i iskustva ne štedeći se neugode, srama, istine i lucidnosti. Izvori inspiracije sežu od Boba Fossea, jednog od najvećih i najutjecajnijih koreografa mjuzikla 20. stoljeća i višestrukog oskarovca, do Ivana Ladislava Galete, nedavno preminulog doajena naše video i multimedijalne umjetnosti.

Uz spomenuti alžirski Grand Prix, valja izdvojiti i Nagradu kritike na 14. Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu, koju su Mišić i Vučinić dobili za duet Rendesvouz. Aleksandra Mišić dobitnica je nagrade za najperspektivnijeg koreografa 2004., a Nagradu hrvatskog glumišta primili su oboje – Ognjen čak tri puta. Oboje su i bivši članovi Zagrebačkog plesnog ansambla.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum