Predstavljena knjiga “Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini”

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Bujama u petak 20. travnja održano je prvo predstavljanje knjige “Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini” čiji je autor vlč. Mladen Juvenal Milohanić, a izdavač ogranak Buje Matice Hrvatske. Na predstavljanju su uz autora sudjelovali Josip Bratulić, Vitomir Jadrejčić i Eugen Borkovsky, a nakon što ih je Jadrejčić pozvao, dodatno su se u predstavljanju uključili gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, te glavni tajnik Matice Hrvatske Zorislav Lukić. Večer su glazbenim izvedbama obogatile ženska vokalna skupina “Romansa”, i muška klapa “Kornarija” a poezijom je uljepšao nagrađivani pjesnik Tomislav Milohanić.

Ova knjiga čiji je glavni urednik Vitomir Jadrejčić je prvo izdanje u biblioteci “Buješki kronotop”. Za potrebe ovog izdanja, sakupljena je ogromna dokumentarna građa navodi Jadrejčić, dokumentirane su matične knjige, knjige vjenčanih i neke liturgijske knjige koje se čuvaju u crkvama. Zbog njihovog doprinosa, Jadrejčić se posebno zahvalio obiteljima koje su svojim kazivanjima omogućile sakupljanje građe i župnicima koji su omogućili pristup sakralnim objektima. Jadrejčić je i sam prikupljao podatke na terenu, a tokom predstavljanja se prisjetio i par situacija u kojima je upravo uredništvo otkrilo fragmente koji su nestali nakon što su se odlomili sa kamenih spomenika, a koje su mještani čuvali nesvjesni njihovog značenja. Uz njega su često bili članovi uredništva fotograf Slađan Dragojević koji je snimio mnoštvo fotografija koje ilustriraju knjigu pazeći pritom da što autentičnije prikaže i zadrži mističnost originalnih lokacija te Eugen Borkovski koji je zaslužan za bogato likovno oblikovanje knjige koja se čita kao svojevrsna slikovnica glagoljice. Knjizi “Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini” je, kako navodi urednik, 1995. godine prethodio i kratki dokumentarni film u trajanju od 24 minuta nazvan “Glagoljica na Bujštini” čiji je autor također Mladen Juvenal Milohanić uz podršku Matice Hrvatske ogranak Umag i Istarskog književnog društva “Juraj Dobrila”.

Zorislav Lukić je tijekom svojeg obraćanja pozvao čelnike grada Buja i članove ogranka da predstavljanje ove knjige prirede u što skorije vrijeme i u sjedištu Matice Hrvatske u Zagrebu. Akademik Josip Bratulić, rodom iz svetog Petra u Šumi, bivši predsjednik Matice Hrvatske koji je osmislio, uz kipara Želimira Janeša, poznatu Aleju Glagoljaša, rekao je između ostaloga u svom inspirativnom izlaganju da se kaže za novu knjigu da je ugledala svjetlost dana, te da joj se tepa kao novorođenčetu, pa je takav slučaj i s ovom knjigom koja svjedoči o našoj bogatoj kulturi i prošlosti, o dubini našega trajanja.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 6 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum