Premijera dokumentarca Bojane Burnać

Tijekom prošlog tjedna u tri hrvatska kina (Dubrovnik, Sisak, Pula) premijerno je prikazan dokumentarni film „Moj život bez zraka“, a projekcijama je prisustvovala i redateljica Bojana Burnać koja je film predstavila publici.

Riječ je o portretu višestrukog svjetskog prvaka i rekordera u ronjenju na dah Gorana Čolaka, kojega je redateljica, također roniteljica i podvodna snimateljica, pratila tijekom pet godina. Njezin dokumentarac je spor i meditativan film, u kojemu rekordera stalno gledamo iz blizine i na taj način hvatamo finese njegovog života i rada, bez izravnog obraćanja kameri.

U tom smislu, vjerojatno je suvišan junakov monolog negdje u sredini filma, dok zaranja u impresivnu modru dubinu, u kojemu objašnjava početak svoje opsesije morem. Iako informacijski bitan za film, monolog ipak zvuči blijedo (Čolak nije naročiti govornik) u odnosu na impresivne kadrove koje u tim trenucima gledamo. No to je ipak samo detalj, film je u cjelini slojevit, zaokružen i vizualno impresivan (naročito u ronilačkim prizorima), vrlo privlačan i gledateljima koji o ronjenju ne znaju gotovo ništa.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 3 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum