Svečano otvorenje 11. Festivala dječje knjige Monte Librić

„Lijepo je zajedničkim snagama brinuti za budućnost knjige, a mi to činimo već 11. godinu za redom. Brinemo za možda i najvažnije knjige – one za djecu i mlade, a to činimo na prepoznatljiv način – drugačiji od drugačijeg“, kazala je Slavica Ćurković, direktorica 11. Monte Librića – Festivala dječje knjige na njegovom otvaranju u ponedjeljak, 23. travnja, u pulskom Circolu Zajednice Talijana.

Svečanost otvorenja vodila je Baka Librić (Gordana Trajković), a u tome su joj pomogli i voditelji Iris Mošnja i Davor Schunk. Baka Librić je svečanost otvorenja iskoristila da prikaže kratke animirane filmove Marka Zubaka s papirnatom lutkom njenog lika i to u duhu ovogodišnje teme festivala: Animiraj me! / Animami!. U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske, okupljenima se obratila Mihaela Majcen Marinić, a Fabrizio Radin, predsjednik Zajednice Talijana Pula, je istaknuo da je suradnja Monte Librića započela prije sedam godina te da je njen cilj djeci približiti tiskanu riječ te da mu se čini da u tome i uspijevaju. Istarski župan Valter Flego poručio je brojnoj okupljenoj djeci da je „fora“ čitati knjige, a pulski gradonačelnik Boris Miletić je zajedno s njima uzvikom „Hura!“ proglasio Monte Librić otvorenim.

Tijekom narednih sedam festivalskih dana publiku očekuju brojne promocije knjiga, radionice, kazališne predstave i projekcije filmova u jutarnjim i poslijepodnevnim intermedijalnim programima. Festival će svakodnevno biti otvoren od osam sati ujutro do 20 sati. Više od 60 nakladnika predstavit će svoja najnovija izdanja za djecu, a osim knjiga na hrvatskom jeziku bit će dostupna literatura i na talijanskom, ali i engleskom jeziku. Popusti će se kretati do 70 posto, uz dodatnih 10 posto popusta za sve koji u Circolo donesu svoju papirnatu Baku Librić – igračku čiji se nacrt može preuzeti na internet stranici Monte Librića.

Organizator manifestacije je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a suorganizator Castropola d.o.o. i Zajednica Talijana Pula. Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula i Istarska županija.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


1 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum