Arapski neo-noir

KINO: NAPAD NA NILE HILTON, redatelja Tarika Saleha


Međunarodna koprodukcija (Maroko, Švedska, Danska, Njemačka, Francuska) „Napad na Nile Hilton“, švedskog scenarista i redatelja arapskih korijena Tarika Saleha, je film koji svakako treba pogledati.

Dijelom zato jer su filmovi koji se bave suvremenim arapskim svijetom vrlo rijetki na kino repertoaru, a još je bitnije što redatelj ovu tematiku iznimno vješto postavlja u matricu žanrovskog filma (preciznije neo-noira). Salehov junak Noredin Mustafa (Fares Fares) prosječan je kairski policajac, sklon korupciji i očuvanju svojeg relativno udobnog posla, sve dok ne naiđe na slučaj brutalno umorene ljepotice čija je smrt povezana s političkim moćnikom. Nakon što policijske vlasti pokušaju zataškati taj slučaj, u Mustafi se budi osjećaj pravde pomiješan s inatom i on se suprotstavlja nadređenima.

Redatelj Saleh je u intervjuima spominjao i utjecaj Lumetovog „Serpica“ (1973), ali tamo je korupcija ipak koliko-toliko prikrivena, dok je ovdje prikazana toliko brutalno otvoreno, da se i nama s ovih prostora ti prizori čine grotesknima, a kako je tek kada ih gledaju Nijemci ili Skandinavci.

Također, odlična je odluka redatelja Saleha što je početak radnje smjestio u siječanj 2011. godine, nekoliko tjedana prije Egipatske revolucije i svrgavanja predsjednika Mubaraka, pa sudbina glavnog lika unutar tih prevratničkih društvenih događanja djeluje još životnije i snažnije. No, najveći Salehov domet, prema sudu potpisnika ovog teksta, je iznimno plastičan neo-noirovski štih koji uspijeva podariti cijelom filmu.

Svi bitni elementi noira ovdje su na okupu (junak gubitnik, fatalne ljepotice, dominanti noćni prizori, tjeskobni ugođaji), ali redatelj ih tako nadahnuto i snažno prožima s arapskom ikonografijom da cjelina doista djeluje impresivno. Zbog toga „Napad na Nile Hilton“ nije samo još jedna solidna drama iz arapskog svijeta, nego dojmljivo filmsko djelo koje će dugo ostati u gledateljevom pamćenju.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 4 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum