Bloomsday festival u Puli

Američka filmska zvijezda, irska književnost i Istanbulska konvencija

• Marilyn Monroe, Uliks i Pula sreću se 15. i 16. lipnja na festivalu Bloomsday Croatia na istarskoj obali, posvećenom jednom od najvećih pisaca svih vremena – Jamesu Joyceu koji je dio svog života proveo u Puli.

Zašto baš ime Bloomsday? Glavni lik „Uliksa“ se zove Leopold Bloom, a radnja je smještena u drugom najvećem hrvatskom gradu – Dublinu te se odvija na datum 16. lipnja. Taj datum je značajan za autora, Joyce je tada prvi put izašao s Norom, ljubavi svog života.

“Bloomsday je prepoznat kao festival s istaknutom vizualnom prezentacijom (VIZKULTURA – Vizualizacije svijeta Jamesa Joycea), a svake godine organizatori tragaju za dizajnerskim rješenjem i glavnim motivom festivala, a ove godine je to Merlinka. Zašto baš ona?

“Marilyn Monroe je djelovala u vrijeme kada nije bilo moguće na velikim ekranima rušiti stereotipe pa je često portretirana kao lijepa, naivna plavušica, ali detalji iz njezinog života ukazuju upravo suprotno – Joyceov „Uliks“ je inspirirao njezine improvizacijske vještine, a uz „Uliksa“ – u njezinoj knjižnici su pronađeni i „Dublinci“. Njoj u čast će se održati i projekcija filma „Moj tjedan s Marilyn“, a važna tematika ovogodišnjeg festivala je i položaj žene u današnjem društvu kroz prizmu kontroverzne Istanbulske konvencije.

“Također čitamo epizodu iz „Uliksa“ pod nazivom „Kirka“ u kojoj Joyce zamućuje granice roda još 1918. godine, a tematike čuvenog i kontroverznog roda će se dotaknuti irska Veleposlanica Olive Hempenstall i Zagreb pride. Festival od samih početaka slavi multikulturalnost, različitost, raznolikost, manjine, individualnost i toleranciju.

“Kroz KOZa kviz općeg znanja ćemo prokopati koliko su književnost i film ukorijenjeni u hrvatsku opću kulturu, a traže se najveći i nimalo pretenciozni pametnjakovići koji ne pametuju, a jednog dana bi mogli postati “joker ZOVI” ako ikada državne televizije odluče vratiti Milijunaša. Bez glazbe nema sreće pa će svoj premijerni live nastup imati zagrebačka kantautorica Mary May čiji je debitantski singl osvojio publiku i kritiku, ali ni plesa neće nedostajati. Uz prezentaciju tradicionalnih irskih plesova i stepa, posjetitelji mogu zaplesati i na plesnoj radionici hip hopa koja će proteći u znaku glazbenica“, navode organizatori.

Festival je ostvaren pod pokroviteljstvom Veleposlantstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule.

Izvor

Leave a Reply


4 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum