Bogat tjedan u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula

Ovog tjedna (21. . 26. svibnja) na programu Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula su koncerti i gostujući ansambli i predstave.

U ponedjeljak, 21. svibnja u 20 sati na programu je Euripidova „Medeja“ u režiji Olivera Frljića, a u produkciji SNG Maribor, Slovenija. „“Medeja” je emocionalno snažna i feministički intonirana predstava o ženi. O svim ženama koje su svoj život podredile muževom uspjehu, a on ih je s riječima “dosadila si mi” ostavio zbog druge. Frljić se ne bavi psihološkom karakterizacijom likova, već društvom u kojem je žena građanin drugoga reda. Središnje mjesto predstave tako zauzima Medejin monolog koji počinje riječima “od svih bića koja nešto osjećaju, najjadnija je žena“. Muž koji napusti ženu i dvoje djece živi na dvoru s kraljevom kćeri, a žena i djeca su prognani. Žena snosi posljedice tuđih odluka – muž ju je ostavio, društvo ju je osudilo. Ona odgovara za stvari koje nije učinila. Stoga Medeja uzima sudbinu u svoje ruke – i to ne samo svoju sudbinu“, piše u opisu predstave.

U utorak, 22. svibnja u 20 sati na rasporedu je predstava „Jedan sluga dva gospodara“ Richard Beana (prema komediji „Sluga dvaju gospodara“ Carla Goldonija), u režiji Vita Taufera, u produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh”, Zagreb. „Tekst „Jedan sluga, dva gospodara“ napisan je prije pet godina, kada je Bean uspješno transponirao venecijanske spletke 18. stoljeća u kriminalni engleski suvremeni milje. Zaplet se temelji na nemogućoj misiji, istovremenom služenju dvojici nadređenih, koji ne znaju jedan za drugoga, što omogućuje razvoj svih onih slojeva humora koje zabuna, laž i prijevara podrazumijevaju. Ovaj tekst svojim britkim i prodornim humorom ne ostaje na površini, nego kroz glumačke bravure i niz dramatičnih scenskih situacija, portretira korumpirane karaktere i sav lažni moral licemjerne malograđanštine“, piše u opisu predstave.

U srijedu, 23. svibnja u 20 sati na rasporedu je program za ljubitelje ozbiljne glazbe iz produkcije Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka. Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca dirigira Pavle Dešpalj, a solista je Marco Graziani. Na programu su djela J. Brahmsa i P. I. Čajkovskog

U četvrtak, 24. svibnja u 20 sati na rasporedu je „Duet za jednog“ Toma Kempinskog, u režiji Iva Srnec, a u produkcije Umjetničke organizacije “Točka na i“ i Ane Vilenice, Zagreb. Izvedba je humanitarna, prikupljena sredstva namijenjena su Društvu multiple skleroze Istarske županije. „U drami inspiriranoj stvarnim životnom i pričom renomirane čelistice Jaquline DuPre, poznata violinistkinja Stephanie Abrahams, oboljela od multiple skleroze, odlazi na seanse kod psihijatra Dr. Feldmanna s ciljem da prevlada depresiju koja se javila kao posljedica bolesti. Kroz susrete s psihijatrom glavni lik Stephane Abrahams postepeno se ogoljuje, sve dok se, natjerana u mrtvi kut stručnim vodstvom psihijatra, konačno ne suoči s činjenicom da, iako žrtva opake bolesti, ne mora «igrati ulogu žrtve», te na taj način otvori sebi šansu za iscjeljenjem i to onim psihičkim, jer je fizički njezina bolest vodi neupitno u smrt“, navodi se u opisu predstave.

U petak, 25. svibnja INK Gradsko kazalište Pula gostuje u Žminju na 49. Saboru čakavskog pjesništva s predstavom Daria Foa „Mistero Buffo“. U subotu, 26. svibnja u 20 sati na programu je jazz koncert na kojem će nastupati James Carter’s Elektrik Outlet, a u organizaciji Backstage consalting, Zagreb. James Carter je svjetski poznati multiinstrumentalist (alt, sopran, tenor, bariton saksofon) među vodećim je saksofonistima današnjice, a više puta proglašavan  najboljim bariton saksofonistom na svijetu. Snimio je 20 samostalnih albuma,  hvaljenih od svjetske jazz kritike. Kao saksofonist snimio je preko 50 albuma sa vodećim svjetskim glazbenicima: Dee Dee Bridgewater, Herbie Hancockom, Christianom McBrideom, Madeleine Peyroux…

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum