Glazbeno-poetski performans u Gradskoj radionici

„Kolajna“

• U “Vrtnom điru” Gradske radionice, u utorak 15. svibnja u 20 sati predstavlja se novi glazbeno-poetski performans udruge Nemerik i neformalne grupe 233+. Ova produkcija pod nazivom „Kolajna“ nastala je u spomen na poznatu zbirku poezije Tina Ujevića istog naziva, uz posebnu posvetu pjesmama Arsena Dedića i Vladimira Nazora, a kreativno su je osmislili i njoj sudjeluju: Berislav Mudrovčić, Edo Orel, Šandor Slacki stariji i Šandor Slacki mlađi.

„Kolajna“ je druga Ujevićeva zbirka pjesama, a tiskana je tek 1926. godine iako su pjesme objavljene u njoj nastale za vrijeme Tinovog boravka u Parizu tijekom prvog svjetskog rata vjerojatno u periodu 1916-19. Zbirka je neopetrarkistički ljubavni brevijar sastavljen od 48 pjesama, raznih formi i metričkih stopa, a oslanja se na europsku pjesničku tradiciju od trubadurske lirike do simbolizma. Pjesme nemaju naslove, nego su numerirane rimskim brojevima, a teme se kreću od ljubavnih iskustava i razočarenja, do osobnog doživljaja sebe i svijeta, a sam pjesnik ovu zbirku naziva dnevnikom i psihološkim dokumentom. U Hrvatskoj enciklopediji ističe se da je objavom ove zbirke Ujevićeva poezija stekla mnogobrojne i istaknute simpatizere, a poslijeratni književni povjesničari svrstali su ove pjesme na sam vrh poetskih dostignuća toga doba. No, svaka od 48 pjesama čini i vlastitu zaokruženu cjelinu, a u pjesmi rednog broja V. Tin izgovara znakovite stihove: „Ove su riječi crne od dubine, ove su pjesme zrele i bez buke. – One su, tako, šiknule iz tmine, i sada streme ko pružene ruke…“

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum