Izložba ”Arena i okolni parkovi – nekad i danas” u Galeriji Amfiteatar

Izložba ”Arena i okolni parkovi – nekad i danas” Arheološkog muzeja Istre, autorica Katarine Zenzerović i Monike Petrović, bit će otvorena u petak, 18. svibnja u podne, u pulskoj Galeriji Amfiteatar, a bit će ju moguće razgledati do 15. srpnja.

Građom izabranom iz fundusa muzeja – grafikama, povijesnim fotografijama i starim razglednicama – daje se pregled parkova i javnih zelenih površina koji se nalaze neposredno uz Arenu, iz kojih su vizure ove građevine najljepše. Redoslijedom njihovog nastajanja obrađeni su: Park Karolina, Park Valerija, Serpentina, Park ispod Arene te zelena površina na raskrižju Amfiteatarske i Istarske ulice.

Kako bi predstavili parkove oko Arene danas, odabrane stare razglednice, viđene očima pulske umjetnice Monike Petrović, ”pretočene” su tehnikom akvarela u suvremena umjetnička djela. Osim slikama, umjetnica se predstavlja keramičkim predmetima – mirisnim keramičkim pločicama sa tlocrtnim dispozicijama parkova i posudama sa motivima listova biljaka koje su zastupljene u parkovima.

Muzejska građa i umjetnički predmeti upotpunjeni su osebujnim fotografijama Pule, Arene i parkova pulskih autora Tanje Draškić Savić i Igora Zirojevića.

Ovom izložbom AMI se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja), kao i predstojećeg Europskog dana parkova (24. svibnja). Cilj im je povećanje svijesti i znanja o vrijednostima jednog od najreprezentativnijih primjera planski uređenog kulturnog krajolika.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum