Izložba fotografija Marka Krnjajića u Galeriji HUIU

„Femminae II“

• Izložba fotografija Marka Krnjajića naziva nazivom “Feminae II” bit će otvorena u subotu, 12. svibnja u 20.30 sati u pulskoj galeriji HUIU.

“Logični nastavak prezentacije istraživanja Marka Krnjajića u modnoj fotografiji je izložba „Feminae II“. Ovom prilikom bit će predstavljeno 11 crno-bijelih fotografija velikog formata. Fotografije su nastale kao rezultat rada na velikom broju testova i vizualizacija u suradnji sa modnom kreatoricom Slavnom Martinović. Kako sebe smatra fotografom starog kova, jer najviše voli i radi analognu fotografiju, tako je i ova izložba proizašla sa negativa Leica formata. Fotografije su tako dobile neobičnu dimenziju životnosti. Ono što je, također, značajno za ovu grupu fotografija je njihova gotovo filmska atmosfera te se ne stječe dojam nužno modne fotografije. Kolekcijom radova „Feminae II“ kreira se provokativna hibridna fotografija koja je na samo njegov svojstven način spojila modu, erotiku i portret.

„Markov fotografski svijet teži kroz brojne radove stvoriti vlastiti vizualni jezik. On je mišljenja kako ne postoje određena pravila kompozicije u modnoj fotografiji, koja se smatra uspješnom ako privlači pogled promatrača i izaziva određenu reakciju, emociju ili razmišljanje. Određeni faktori sceničnosti i elementi režiranog u ovim radovima od ključnog su značaja u konstruiranju erotike te pokušavaju označiti novu žensku samosvijest. Ove fotografije predstavljaju žene koje vole, žele i nikad se ne plaše izraziti svoju seksualnu privlačnost na najneposredniji način i gotovo kao da postoje radi vlastite prezentacije. Namjera autora je i ukazivanje na vezu između modnog prikaza i seksualnosti, ali zadržati osjećaj prirodnosti, spontanosti i senzualnosti. Veliki dio opusa Markove modne fotografije često uključuje upravo snimanje portreta. Bira modele sa intrigantnim i neobičnim karakteristikama koji prenose promatraču određeni ugođaj. Oni se u potpunosti predaju kameri, svjesni čina u kojem sudjeluju“, piše u pozivu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum