Izložba „Gustav Klimt: pionir moderne – 100 godina nakon“ u Opatiji

Povodom 100. obljetnice smrti velikoga austrijskog slikara Gustava Klimta (1918.-2018.), u četvrtak, 24. svibnja s početkom u 18 sati, u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji svečano će biti otvorena izložba naziva „Gustav Klimt : pionir moderne – 100 godina nakon“.

Otvorenje će biti upriličeno u prizemlju Vile Angioline i Grand hotela 4 Opatijska cvijeta. Isti dan s početkom u 18 sati biti će održano predavanje dr.sc Irene Kraševac: „Slikar koji se nije želio svidjeti mnogima. Hommage Gustavu Klimtu u povodu 100. godišnjice smrti“.

Izložba o Gustavu Klimtu sastoji se od petnaest postera koji govore o Klimtovu životu i radu, a obogaćeni su reprodukcijama njegovih slika, crteža, murala, te sedam njegovih crteža olovkom. Osnovavši “Društvo umjetnika”, dekorativno je uređivao muzeje i građevine, nakon čega je postao predstavnikom austrijske secesije ili jugendstila. Slijedi njegova zlatna faza u kojoj nastaju Beethovenov friz, a potom i znamenita slika Poljubac. Ova izložba po prvi puta u Opatiji vraća nas u doba secesije i zlatnog doba tog čudesnog razdoblja.

Izložba je nastala pod pokroviteljstvom Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb.

Izvor

Leave a Reply


2 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum